Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Napätie medzi USA a KĽDR nebezpečne stúpa: Američania spustili vojenské cvičenie

Američania spustili pri pobreží Kórejského polostrova námorné cvičenie.
Američania spustili pri pobreží Kórejského polostrova námorné cvičenie. (Zdroj: SITA/AP)

SOUL - Spojené štáty a Južná Kórea začali dnes spoločné námorné vojenské cvičenie. Koná sa pri pobreží Kórejského polostrova v čase zvýšeného napätia medzi USA a Severnou Kóreou, informovala agentúra DPA.

Päťdňové manévre sa konajú v Japonskom mori a Žltom mori. Zúčastňuje sa na nich približne 40 plavidiel vrátane lietadlovej lode USS Ronald Reagan a dvoch amerických torpédoborcov, uviedlo juhokórejské ministerstvo obrany.

USA a Južná Kórea pravidelne organizujú spoločné námorné, letecké a pozemné cvičenia. Severná Kórea obviňuje USA z toho, že sa takto pripravujú na útok na KĽDR.

Napätie v regióne eskalovalo v uplynulých mesiacoch. Americký prezident Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un si vymenili niekoľko hrozieb o vzájomnom zničení.

Šéf americkej diplomacie Rex Tillerson v nedeľu povedal, že diplomatické úsilie zamerané na vyriešenie severokórejskej krízy "bude pokračovať, kým nepadne prvá bomba". V televíznom rozhovore uviedol, že prezident USA Donald Trump mu dal "jasne najavo, že to chce riešiť diplomaticky. "Nesnaží sa ísť do vojny," povedal Tillerson.

Kórejská ľudovodemokratická republika v júli bez ohľadu na stupňujúcu sa kritiku medzinárodného spoločenstva uskutočnila dve skúšky balistických striel; v auguste a septembri vykonala ďalšie dva testy, pričom strely preleteli ponad Japonsko. Začiatkom septembra Pchjongjang oznámil úspešnú skúšku svojej prvej vodíkovej bomby.

Viac o téme: USAKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu