Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slovná vojna sa vyhrocuje: Trump pohrozil Severnej Kórei, zaberie len jedna vec

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v súvislosti s krízou okolo vývinu jadrových zbraní v Severnej Kórei vyhlásil, že na Pchjongjang "zaberie len jedna vec". Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

"(Americkí) prezidenti a ich administratívy diskutovali so Severnou Kóreou 25 rokov ... nefungovalo to," uviedol Trump v sobotu na sociálnej sieti Twitter. Trump ďalej skonštatoval, že v snahe zastaviť program rozvoja jadrových zbraní v Pchjongjangu už bolo vytvorených veľa dohôd a minulo sa na ne "obrovské množstvo peňazí".

"Dohody boli porušené ešte skôr, než na nich zaschol atrament a americkí sprostredkovatelia potom vyzerali ako hlupáci," napísal Trump. "Mrzí ma to, ale zaberie len jedna vec!" dodal.

Podľa agentúry Reuters, americký prezident napriek tomu, že konkrétne neobjasnil, načo presne narážal, dá sa predpokladať, že v svojich komentároch naznačoval vojenskú akciu. Už pred časom Trump vyhlásil, že Spojené štáty Severnú Kóreu "úplne zničia", ak budú musieť ochrániť seba a svojich spojencov pred nukleárnou hrozbou zo strany Pchjongjangu, píše agentúra Reuters. 

Šéf americkej diplomacie Rex Tillerson pred týždňom vôbec po prvý raz priznal, že Spojené štáty sú v priamom kontakte so Severnou Kóreou. Zisťujú, či je Pchjongjang ochotný rokovať o svojom jadrovom a raketovom programe. V uplynulých mesiacoch Severná Kórea opakovane vykonala jadrové testy a vypálila rakety, čím si vyslúžila medzinárodné odsúdenie.

Trumpova popularita v ruinách

Iba 24 percent Američanov si myslí, že aktuálne smerovanie Spojených štátov je správne. To je 10-bodový pokles od júna tohto roka. Vyplýva to z výsledkov v sobotu zverejneného prieskumu verejnej mienky, o ktorých informovala agentúra AP.

Prieskum na vzorke 1150 respondentov zrealizoval v období medzi 28. septembrom a 2. októbrom inštitút Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research. Pokles optimizmu o smerovaní krajiny je obzvlášť výrazný medzi republikánmi. V júni zastávalo názor, že krajina smeruje správnym smerom až 60 percent republikánov, zatiaľ čo v najnovšom prieskume je to iba 44 percent.

Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Výsledky odzrkadľujú rušné časy, ktorým USA na čele s republikánskym prezidentom Donaldom Trumpom v poslednej dobe čelia. Ako píše AP, udalosti, ktoré mohli ovplyvniť výsledky prieskumu zahŕňajú vojnovú hrozbu zo strany Severnej Kórey, rozsiahle vyčíňanie hurikánov, ako i Trumpovo "slabé" odsúdenie rasistických a antisemitských akcií krajnej pravice.

Obraz prezidenta Trumpa v očiach Američanov je tiež neradostný. Takmer 70 percent respodentov v prieskume uviedlo, že Trump nekoná racionálne. Väčšina si myslí, že súčasný prezident nie je úprimný a nespráva sa ako silný vodca. Viac ako 60 percent respondentov nesúhlasí s tým, ako Trump rieši rasovú otázku, zahraničnú politiku a prisťahovalectvo. Prieskum inštitúcie AP-NORC taktiež ukázal, že až 67 percent Američanov celkovo nesúhlasí s prácou, ktorú Trump vo svojom úrade vykonáva, z toho približne tretina opýtaných sú republikáni.

Viac o téme: Donald TrumpTwitterKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu