Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slováka Dávida (†21) na Novom Zélande zastrelili policajti: Nečakaný zvrat vo vyšetrovaní

Dávid Červeň Zobraziť galériu (3)
Dávid Červeň (Zdroj: polícia)

AUCKLAND - Novozélandskí policajti zastrelili v auguste 2015 v centre Aucklandu úspešného slovenského kickboxera Dávida Červeňa, ktorého hľadali pre podozrenie z troch lúpeží. Zomrel v parku Myers Park po tom, ako pohrozil použitím strelnej zbrane. Neskôr sa zistilo, že bol neozbrojený. V pondelok koronerka Katharine Greigová znovu otvorila vyšetrovanie jeho smrti a snaží sa zistiť, či mladík sám chcel, aby ho muži zákona zabili. Nasvedčujú tomu aj textové správy, ktoré si krátko pred smrťou vymenil so svojou priateľkou.

Slováka Martina (†31) zastrelili v Atlante kvôli autu: VIDEO smrti z pumpy, toto sú vrahovia

V nedeľu 2. augusta 2015 zverejnila novozélandská polícia fotografiu Dávida Červeňa s tým, že ho hľadá v súvislosti s troma lúpežami v obchodoch s alkoholom. Dôkazy v jednom z nich ho spájali s činom. Zamestnanec jedného z vykradnutých obchodov podľa spravodajského servera stuff.co.nz povedal, že považoval páchateľa za Rusa vzhľadom na silný prízvuk zmiešaný s niekoľkými miestnymi slovami. Lupič ho ohrozoval veľkým nožom, správal sa však chladnokrvne. "Bol ako profík. Bol veľmi pokojný a nebol tam hnev, krik alebo tak, len prišiel a hovoril veľmi pokojne," vyhlásil.

Detektív seržant Andrew Saunders podľa portálu nzherald.co.nz informoval, že Červeň po tom, ako zbadal svoje meno v médiách, podľahol emóciám. Svojej priateľke povedal, že sa dopustil lúpeže a chystá sa priznať polícii. Po náhlom odchode z domu sa mu pokúsila volať a potom mu opakovane písala. V správach, ktoré si vymenili, uviedol, že sa hanbí a ľutuje, čo urobil, a že ju miluje, no musí teraz na neho zabudnúť a pokračovať v živote. Prosila ho, aby sa vrátil a dodala, že jeho matka jej nikdy neodpustí, že ho nechala odísť, ak si ublíži.

Polícia oznámila, že do parku zavolal jej príslušníkov sám Dávid Červeň telefonicky v nedeľu o 19.23 h. Vyslaným neozbrojeným policajtom povedal, že má zbraň, preto privolali ozbrojených kolegov. Podľa polície sa pokúsili s mužom vyjednávať, no neúspešne, a vystrelili naňho okolo 19.45 h, keď mu prikázali, aby vytiahol ruky z vreciek. V tej chvíli ich spojil dohromady, akoby držal zbraň a namieril priamo na dôstojníkov. Zomrel na mieste. Privolaný lekár už mohol iba konštatovať smrť mladého športovca.

Slováka Dávida (†21) na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: GoFundMe)

Dávid Červeň podľa úradov pricestoval na Nový Zéland 20. marca 2015 a mal 12-mesačné pracovné víza. Pracoval pre klampiarsku a pokrývačskú firmu. Informácie na stránke GoFundMe hovoria o tom, že Slovák ako 11-ročný prišiel o otca a v 14-tich sa začal venovať kickboxu. Už po krátkej dobe začal žať úspechy, no v roku 2014 utrpel vážne zranenie kolena, ktoré si vyžiadalo nákladnú operáciu. Keď nemohol ďalej pokračovať v súťažení a podporovať finančne svoju rodinu, vzal si pôžičku vo výške 30-tisíc eur a presťahoval sa na Nový Zéland. Vysoké úroky, ktoré nevládal splácať, sa pravdepodobne podpísali na jeho rozhodnutí vykradnúť obchod s alkoholom. Následky boli fatálne.

Viac o téme: StreľbaSmrťSlovákDávid Červeň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu