Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Reakcie po referende v Katalánsku pokračujú: Vláda vystavila občanov nebezpečenstvu, tvrdí Millo

(Zdroj: SITA/AP)

BARCELONA - Oficiálny predstaviteľ španielskej vlády v Katalánsku Enric Millo vyjadril dnes poľutovanie nad násilím, ktoré sprevádzalo nedeľné referendum o nezávislosti Katalánska a spôsobilo zranenia stovkám civilistov a desiatkam policajtov.

Súčasne však katalánsku vládu obvinil, že ona sama civilistov vystavila nebezpečenstvu. "Nič z toho by sa nebolo stalo, keby sa (katalánska) vláda nepostavila na odpor, neporušovala súdne rozhodnutia a neklamala a nepodvádzala ľudí," uviedol Millo podľa agentúry AP.

Vyhlásil tiež, že španielska Národná polícia a zásahové jednotky Občianskej gardy v nedeľu v Katalánsku vnikali do škôl slúžiacich ako volebné miestnosti v referende, keď bolo zjavné, že katalánska regionálna polícia Mossos d'Esquadra, podliehajúca katalánskej vláde, nebude plniť súdny rozkaz a v súlade s ním brániť hlasovaniu. Ešte v nedeľu, v reakcii na policajnú brutalitu voči potenciálnym voličom, Millo vyhlásil, že akcie policajných zložiek "neboli zamerané na občanov, ale volebné materiály".

Millo okrem toho obvinil regionálny parlament, združenie na podporu katalánskeho jazyka a kultúry Ómnium Cultural, ako aj starostov a primátorov katalánskych miest zasadzujúcich sa za odštiepenie Katalánska zo sprisahania so zámerom porušiť zákon.

Katalánsky denník Diari di Girona dnes napísal, že radnica v Girone v pondelok vyhlásila Milla za nežiaducu osobu, a to práve v súvislosti s postupom španielskych policajných síl voči katalánskym voličom. Odborové združenia dnes v Katalánsku vyhlásili generálny štrajk, ktorého súčasťou je aj protest proti brutalite polície počas nedeľného referenda.

Šefčovič: Komisia má záujem na upokojení a stabilizácii situácie v Španielsku

Európska komisia (EK) má najvyšší záujem na tom, aby sa situácia v Španielsku v súvislosti s katalánskym referendom upokojila a stabilizovala. Uviedol to podpredseda EK Maroš Šefčovič popri plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu.

Šefčovič v rozhovore pripomenul, že situácia, ktorá nastala okolo katalánskeho referenda o nezávislosti, je mimoriadne komplexná a citlivá. Spresnil, že exekutíva EÚ musí rešpektovať ústavný poriadok Španielska a rešpektovať rozhodnutia nezávislých španielskych súdov. "Avšak môžem povedať aj to, že zo strany Európskej komisie zaznel apel, aby sa čím skôr od konfrontácie prešlo k dialógu, lebo takýto závažný problém sa dá riešiť len rokovaním a hľadaním politického riešenia," uviedol slovenský eurokomisár.

V súvislosti so zákrokmi španielskej polície proti katalánskym voličom zopakoval pozíciu eurokomisie, že "nie je priestor na násilie v politike". "Veríme, že to bude v Španielsku zohľadnené. Neradi by sme videli, aby sa tieto obrazy násilia v budúcnosti opakovali," spresnil. Šefčovič pripomenul, že o dianí v Katalánsku sa bude diskutovať aj na úrovni kolégia komisárov a aj Európsky parlament túto tému mimoriadne zaradil do stredajšieho programu rokovaní.

Komisia však podľa jeho slov stále trvá na pozícii, že musí rešpektovať existujúce právne rámce v Španielsku, rozhodnutia demokraticky zvolených súdnych orgánov a nezávislosť justície. Na otázku, či eurokomisia po naštrbení dôvery medzi Madridom a Barcelonou môže vystupovať v úlohe akéhosi sprostredkovateľa medzi oboma stranami, čo napríklad žiadajú Katalánci, Šefčovič pripomenul, že exekutíva EÚ musí rešpektovať deľbu kompetencií a právomocí. Dodal však, že situácia, ktorej čelí Španielsko, bude predmetom ďalších diskusií v najbližších dňoch a týždňoch, pri ktorých sa preberú všetky aspekty krízy.

"Netrúfam si predpovedať ako sa bude ďalej postupovať, lebo ide o citlivú vnútropolitickú tému. Komisia má však mimoriadny záujem na tom, aby sa situácia v Španielsku, v piatej najväčšej krajine EÚ, upokojila a stabilizovala, aby sa začalo hľadať politické riešenie a naštartoval sa dialóg. To by bolo najlepšou odpoveďou na dramatickú situáciu, ktorá sa Katalánsku naplno prejavila," uviedol v závere rozhovoru.

Viac o téme: ReferendumKatalánskoEnric Millo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu