Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Teroristi z Daeš ukázali zajatých Rusov a odhalili ich identitu: Kremeľ všetko popiera

(Zdroj: YouTube)

MOSKVA/KÁHIRA - Teroristická organizácia Islamský štát v utorok zverejnila videozáznam s dvoma ruskými vojakmi, ktorých vraj zajala počas bojov v Sýrii. S odvolaním sa na propagandistickú agentúru islamistov Amaki o tom informovala agentúra Reuters. Ich identita je dnes konečne známa. Ruské ministerstvo obrany ale podľa agentúry Interfax stále popiera, že by v oblasti padli dvaja ruskí vojaci do zajatia.

Potvrdené, najznámejší ruský terorista je mŕtvy: Po rokoch našli pozostatky obávaného zločinca

Na zázname sú dvaja muži v sivých blúzach. Jeden je v putách a druhý má podľa všetkého na tvári pomliaždeniny. Jeden z nich hovorí po rusky, jeho slová sprevádzajú na videu titulky v arabčine.

"Som Roman Zabolotnij. Narodil som sa v roku 1979 v dedine Rassvet v Rustavskej oblasti. Počas protiútoku, ktorý podnikol Islamský štát, ma zajali v oblasti aš-Šúly,“ hovorí vo videu spomínaný zajatec. Druhý, ktorý mlčí a má na tvári výrazné známky po bití, je údajne Gregorij Curkanov, ktorý sa narodil v roku 1978 v oblasti Domodedovo.

Rusko zajatie svojich vojakov poprelo. "Neboli zaznamenané žiadne prípady, ktoré by zahŕňali zajatie alebo straty medzi príslušníkmi ruských ozbrojených síl v provincii Dajr az-Zaur alebo v iných oblastiach v Sýrii," uviedla agentúra Interfax.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.dnes vyhlásil, že "Kremeľ nemá možnosti sledovať osudy" údajných zajatcov. Ubezpečil však, že prípadu sa venujú tajné služby, ktoré "využijú všetky možnosti na zistenie ich občianstva".

Agentúra Interfax dnes s odvolaním sa na tlačovú službu Vševelikého vojska donského informovala, že kozáci v jednom z údajných ruských zajatcov spoznali svojho príslušníka Romana Zabolotného. Zdroj z prostredia kozákov pre Interfax uviedol, že pre jeho druhov "bolo zverejnenie takého videa šokom".

Denník Novaja gazeta v utorok napísal, že druhý Rus, ktorý padol do zajatia Daeš, bol identifikovaný ako člen veteránskej organizácie Bojové bratstvo Domodedovo. Jej predstavitelia pre denník potvrdili, že ide o ich druha, "ktorý sa tak nejako ocitol v Sýrii, padol do zajatia. Viac povedať nevieme".

Viac o téme: ZajatciRuskí vojaciSýriaIslamský štátDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu