Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Najväčšia demonštrácia sily USA v 21. storočí: Pri KĽDR preleteli bombardéry a stíhačky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Medzinárodným vzdušným priestorom nad morom pri východnom pobreží Severnej Kórey preleteli americké strategické bombardéry, ktoré boli sprevádzané bojovými stíhačkami. Oznámilo to podľa agentúry Reuters americké ministerstvo obrany. Ich hovorkyňa uviedla, že cieľom bolo demonštrovať rozsah vojenských možností, ktoré má Donald Trump k dispozícii.

Spoveď dcéry (26) plukovníka, ktorá utiekla z diktátorskej KĽDR: Zverstvá šialeného Kima

Podľa hovorkyne Pentagónu Dany Whiteovej, je to najsevernejší let amerických bombardérov a stíhačiek v demilitarizovanom pásme pri severokórejskom pobreží v 21.storočí. "Zdôrazňuje to, ako vážne berieme ľahkomyseľné správanie KĽDR," povedala Whiteová s odkazom na severokórejský jadrový a raketový program.

"Misia je prejavom odhodlania Spojených štátov a jasným odkazom, že prezident Trump má veľa vojenských možností, ako sa vysporiadať s akoukoľvek hrozbou," povedal Whiteová. Washington je podľa nej pripravený "využiť celý rozsah vojenského potenciálu na obranu vlasti a jeho spojencov."

Donald Trump
Zobraziť galériu (3)
Donald Trump  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Lietadlá štartovali z amerického pacifického ostrova Guam a z japonského ostrova Okinawa, kde operujú americkí vojaci.

Pchjongjang urobil svoj šiesty a najväčší jadrový test 3. septembra. Tento rok tiež testoval desiatky rakiet a hrozí, že otestuje vodíkovú bombu v Tichomorí.

Kim Čong-un
Zobraziť galériu (3)
Kim Čong-un  (Zdroj: SITA/AP)

Severokórejský vodca Kim Čong-un a šéf Bieleho domu Trump si v poslednom čase vymieňajú urážky. Trump nedávno nazval Kima "rakeťákom na samovražednej misii" a najnovšie v piatok šialencom, ten zase častuje amerického prezidenta výrazmi ako "starý blázon".

Minister KĽDR: Raketový úder na pevninu USA je nevyhnutný

Vyhrážky amerického prezidenta Donalda Trumpa "úplným zničením" Severnej Kórey "spôsobujú, že vyslanie našich rakiet na pevninu USA je o to nevyhnutnejšie" . Vyhlásil to dnes v prejave na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho. Severná Kórea podnikne "neľútostnú preventívnu akciu", ak USA prejavia akýkoľvek náznak, že "odtínajú hlavu" Pchjongjangu, dodal minister.

Severná Kórea nepotrebuje od medzinárodného spoločenstva súhlas s jadrovým potenciálom, a kým to medzinárodné právo neuzná, "jadrové kladivo spravodlivosti" je jedinou možnosťou, povedal šéf severokórejskej diplomacie. Ri Jong-ho ďalej uviedol, že krajiny, ktoré sa nebudú zúčastňovať na amerických akciách proti Severnej Kórei, nebudú nijako ohrozené. Minister dodal, že Spojené štáty nemusia vťahovať do situácie Južnú Kóreu a Japonsko, ktoré označil za "poskokov". Trump, ktorého minister nazval "prezident Zlo" vlastniaci jadrové tlačidlo, je "najvážnejšou hrozbou pre svetový mier".

Viac o téme: StíhačkaBombardérUSADonald TrumpKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu