Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šokujúce tvrdenie experta CIA: O Kim Čong-unovi prezradil, ako chce vodca umrieť

Kim Čong-un Zobraziť galériu (3)
Kim Čong-un (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Expert americkej tajnej služby CIA označil severokórejského vodcu Kim Čong-una za veľmi racionálneho. "Za všetkou tou agresivitou je Kim Čong-un rozumným hráčom," povedal Yong Suk Lee zo severokorejského oddelenia CIA. "V tejto krajine máme tendenciu podceňovať konzervatívny postoj KĽDR." Na konferencii na Univerzite Georgea Washingtona vo Washingtone Lee o Kimovi povedal: "Chce vládnuť dlho a zomrieť vo svojej posteli."

Najväčšia demonštrácia sily USA v 21. storočí: Pri KĽDR preleteli bombardéry a stíhačky

"Posledným človekom, ktorý chce konflikt na [Kórejskom polostrove], je Kim Čong-un," povedal vo štvrtok publiku vo Washingtone Yong Suk Lee, zástupca námestníka riaditeľa novovytvoreného centra CIA.

Kim Čong Un
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Hoci americký prezident Donald Trump označil verejne severokórejského vodcu za "blázna", expert tajnej služby si myslí, že 35-ročný diktátor skutočne "chce to, čo chcú všetci autoritatívni vládcovia... vládnuť veľmi dlho a zomrieť pokojne vo svojej posteli".

"Máme tendenciu v tejto krajine a všade inde podceňovať konzervatívnosť, ktorá pretrváva v týchto autoritatívnych režimoch, a je to pravdepodobne najväčší vypínač v akomkoľvek konflikte," povedal a dodal, že napriek všetkým zmätkom a rétorickým výpadom nemá Kim žiadny záujem ťahať sa za prsty s americkou armádou a jej spojencami.

Kim Čong Un
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa Washington Times sa Donald Trump a Kim Čong-un častujú stále hnevlivejšími urážkami a USA uvalili na KĽDR ďalšie sankcie, aby zabránili Pchjongjangu v testovaní jadrových zbraní a balistických rakiet, ktoré by mohol vypáliť na americkú pevninu.

Trump opakovane posmešne nazýval mladého severokórejského vodcu "raketovým mužom", ktorý riskuje zničenie vlastného národa svojou politikou. Ale Yong Suk Lee na konferencii uviedol, že "dlhodobým cieľom" Kim Čong-una je "dospieť k nejakej mocnej dohode so Spojenými štátmi a k odchodu amerických síl z polostrova".

Viac o téme: CIAKim Čong-un
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu