Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nindža, alchymistka či šéf Perníkovej chalúpky: Na kandidátkach sa nájde poriadny výkvet

Nindža
Nindža (Zdroj: thinkstockphotos.com)

PRAHA - Zoznam viac ako 7500 poslaneckých kandidátov na volebnom webe ponúka okrem iného výber profesií, ktorým sa dá v Česku venovať. Patrí medzi ne nielen bežná povolania, ale aj palič, gajdoš, organológ, trénerka alebo trénerka tanca pri tyči. Niektorí z adeptov na členov dolnej komory sa rozhodli voliča zaujať osobitým vyplnením kolónky „povolania".

Napríklad Petr Bajgar (za Zelených) povedal, že je „politik na vlastné náklady". Medzi zástupkyňami Pirátov sú „komunikačný nindža" Barbora Hradečná, „alchymistka" Daniela Bílá a „praktický vizionár" Magda Pektorová, medzi zástupcami rovnakej strany potom „bohém s bielym klobúkom" Michal Ketner, „ropný magnátik" Ondřej Skórka alebo „silozpijec" Marek Nečada.

„Teamleader a okresný starosta hasičov" Radek Modes (ČSSD) by si musel dať len primeraný pozor na Jána Haška (za DSSS), ktorý uviedol, že je „palič". Nepriznal sa tým však k podpaľačstvu, ale k tomu, že sa živí rezaním či zváraním pomocou plynového horáka. Podobne „Key Account Manager" Roman Pastor nešéfuje partii zámočníkov, ale stará sa o kľúčových zákazníkov firmy.

O niečo záhadnejšie pôsobí „manažér logistiky (automotive)" Karel Daňhel (za Dobrú voľbu) alebo „FC associate I. Amazon Logistic Prague", ktorú si napísala skladníčka či balička tovar Eva Volenec (za SPRRSČ). Kým Eva Wesley (za SPO) uviedla, že je kaderníčka, Tomáš Růžička (za Realistov) nie je kaderník, ale „hairstylista".

Za kresťanských demokratov kandiduje „správca synagógy" Jan Stejskal, zatiaľ čo „správca kaplnky sv. Anny" Jiří Hájek je na kandidátke STAN. K nehnuteľnostiam má blízko Luděk Šorm (za Slobodných) ako „prevádzkovateľ Perníkovej chalúpky", „prevádzkovateľ penziónu v Krkonošiach" Tomáš Müller (za TOP 09) alebo „chalupár z Krkonôš" Ivo Trpkovič (Zelení). Územnú príslušnosť dal najavo tiež „živnostník od Slapskej priehrady" Pavel Luxa (za ODS).

Niekoľkým lodným kormidelníkom medzi kandidujúcimi by nepochybne velil lodný kapitán Petr Bezvoda (Slobodní). Medzi uchádzačov patrí aj pár operných spevákov vrátane právničky Viery Maňáskovej (ČSSD) alebo flautistky a propagátorky mestského poľnohospodárstva Barbory Kulichovej (Zelení).

Za Dobrú voľbu kandiduje krupiérka Monika Košárková, za Cestu trénerka Bára Marková, organológ Jiří Krátky za Realistov a český gajdoš Ivan Fabián za SSNKF, ktorej kandidátky sa vyznačujú priehrštím funkcionárov, expertov a poradcov Aliancie národných síl. Najviac trénerov je na kandidátkach Športovcov, trénerka tanca pri tyči Kristýna Paseková však kandiduje za Radostné Česko.

Viac o téme: VoľbyČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu