Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mier v Mjanmarsku v nedohľadne: Vláda odmietla prímerie, ktoré vyhlásili Rohingovia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Manish Swarup)

NAY PYI TAW - Mjanmarská vláda odmietla mesačné jednostranné prímerie, ktoré vyhlásili povstaleckí Rohingovia v Jakchainskom štáte. Cieľom pokoja zbraní je umožniť dodávky humanitárnej pomoci pre ľudí v núdzi v regióne.

Prímerie vyhlásila prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter v sobotu Jakchainská armáda spásy Rohingov (ARSA) a k podobnému kroku vyzvala aj armádu. Hovorca vlády Zaw Htay však v nedeľu na Twitteri uviedol, že Mjanmarsko nemá "politiku pre vyjednávanie s teroristami".

Posledné násilie v krajine vypuklo 25. augusta a vyžiadalo si takmer 400 obetí, väčšinou z radov povstaleckých Rohingov. Tí tvrdia, že bojujú proti štátnej perzekúcii, vláda ich naopak označuje za teroristov. Od začiatku násilností z Mjanmarska utieklo do susedného Bangladéša už zhruba 294-tisíc príslušníkov moslimskej menšiny Rohingov. Tamojšie úrady však tvrdia, že majú problém vysporiadať sa s prílevom utečencov. Rohingovia tam žijú v provizórnych táboroch a aj napriek pomoci medzinárodných humanitárnych agentúr aj bangladéšskych dobrovoľníkov sú zásoby vody, jedla a liekov nedostačujúce.

Viac o téme: MjanmarskoRohingovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu