Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Podľa OSN dochádza v Mjanmarsku ku genocíde Rohingov: Pomocnú ruku podáva susedný Bangladéš

Rohingovia
Rohingovia (Zdroj: Foto: SITA/AP Photo/Bernat Armangue)

NAY PYI TAW - Vojenské zásahy proti moslimským Rohingom v Mjanmarsku sú "učebnicovým príkladom etnických čistiek". V pondelok to povedal vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad al-Husajn.

Zároveň vyzval tamojšiu vládu, aby ukončila "súčasnú krutú vojenskú operáciu", ktorú označil za neprimeranú. Podľa jeho slov majú k dispozícii mnoho správ a satelitných záberov, ako bezpečnostné sily a miestne milície vypaľujú dediny Rohingov a strieľajú na utekajúcich civilistov. Mjanmarská armáda tvrdí, že len reaguje na útoky militantných Rohingov a útoky na civilistov popiera.

Násilnosti vypukli 25. augusta, keď Rohingovia v Mjanmarsku napadli policajné stanice a zabili 12 príslušníkov bezpečnostných síl. Armáda podľa nich reagovala vypaľovaním dedín a útokmi na civilistov. Do Bangladéša preto utieklo už viac než 300-tisíc príslušníkov tejto menšiny.

Rohingovia sú moslimskou menšinou bez štátneho príslušenstva, ktorá žije v Jakchainskom štáte v prevažne budhistickom Mjanmarsku. Tamojšia vláda ich však považuje za ilegálnych imigrantov a dlhodobo tak čelia perzekúcii.

Susedný Bangladéš chce pomôcť: Ponúka pozemok na vybudovanie tábora

Bangladéš súhlasil, že vyčlení časť svojho územia, aby tam vznikol tábor pre tisíce utečencov z radov moslimských Rohingov, ktorí utekajú do Bangladéša pred násilnosťami v Mjanmarsku. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na bangladéšske oficiálne zdroje.

Nový utečenecký tábor zníži tlak na už existujúce zariadenia vybudované v bangladéšskom pohraničnom okrese Cox's Bazar, kam sa od 25. augusta uchýlilo približne 300.000 Rohingov. Spomínaným pozemkom je územie s rozlohou 810 hektárov v blízkosti existujúceho utečeneckého tábora Kutupalong. Bangladéšske vládne zdroje súčasne uviedli, že vláda dnes začne registrovať novopríchodzích utečencov. 

V utorok sa očakáva návšteva bangladéšskej premiérky Hasíny Vadžídovej v táboroch pre rohinských utečencov. Podľa hovorkyne Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov Vivian Tanovej sú spomínané dva utečenecké tábory preplnené. Nových prichádzajúcich utečencov prichýlili zatiaľ v školách alebo žijú v táboriskách pozdĺž ciest či na poliach. Prúd utečencov z Mjanmarska však neustáva, konštatovala dnes AP.

Tanová informovala, že v utorok by do pohraničného regiónu mali dopraviť humanitárnu pomoc pre asi 20.000 ľudí. K hromadnému úteku Rohingov došlo po násilnostiach, ktoré vypukli v mjanmarskom Jakchainskom štáte 25. augusta. Militanti patriaci k etnicko-náboženskej menšine Rohingov vtedy zaútočili na zhruba 30 policajných staníc. Mjanmarská armáda následne pristúpila k protiútoku na povstalcov. 

Vzájomné strety si vyžiadali stovky obetí na životoch, prevažne z radov vzbúrencov. Ako armáda, tak aj povstalci sa vzájomne obviňujú z používania brutality. Jakchainský štát je najchudobnejšou oblasťou Mjanmarska a žije tam vyše milióna Rohingov. Táto indoárijská národnostná menšina moslimského vierovyznania čelí v prevažne budhistickom a z jazykového hľadiska väčšinovo sinotibetskom Mjanmarsku tvrdým perzekúciám.

Viac o téme: GenocídaOSNMjanmarskoRohingovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu