Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

USA chcú vyvinúť maximálny tlak na KĽDR: Žiadajú o uvalenie dosiaľ najtvrdších sankcií

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

NEW YORK - Spojené štáty požiadali, aby Bezpečnostná rada OSN v pondelok hlasovala o rezolúcii, ktorá by uvalila doteraz najtvrdšie sankcie voči Severnej Kórei. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Administratíva Donalda Trumpa zvolila ohľadom tejto rezolúcie úplne nový prístup, keď dala v utorok kolovať svoj návrh a hlasovanie vytýčila o šesť dní neskôr. Pri predchádzajúcich rezolúciách USA strávili týždne a niekedy aj mesiace diskutovaním o texte s Čínou a až potom ho predložili zvyšku Bezpečnostnej rady na hlasovanie.

Viacerí diplomati uviedli, že požiadavka USA o urýchlené hlasovanie má za cieľ vyvinúť maximálny tlak na Čínu a odráža narastajúce obavy Washingtonu po najnovšom severokórejskom jadrovom teste, ktorý lídri KĽDR označili za skúšku vodíkovej bomby, a po nedávnom prelete balistickej strely ponad Japonsko.

Nové sankcie voči Severnej Kórei obsahujú ropné embargo, zákaz vývozu textilu a najímania severokórejských pracovníkov do zahraničia a zmrazenie majetku vodcu Kim Čong-una. Taktiež navrhujú zakázať Kimovi cestovať do zahraničia. Americký návrh má v Bezpečnostnej rade OSN podporu Francúzska a Británie, ale môže ho zastaviť veto Číny a Ruska. Diplomati sa pod podmienkou anonymity vyjadrili, že všetkých 15 členov BR OSN diskutovalo o návrhu v piatok a Rusko aj Čína javili ochotu rokovať, dodáva agentúra AP.

Viac o téme: USAOSNKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu