Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KĽDR je hrozbou pre regionálnu a medzinárodnú stabilitu, tvrdí Severoatlantická rada

Kim Čong un
Kim Čong un (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Ďalší jadrový test Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) z 3. septembra opäť demonštroval bezohľadnú snahu režimu tejto krajiny vlastniť jadrové zbrane. Uviedla to dnes v Bruseli Severoatlantická rada (NAC), najvyšší politický orgán Severoatlantickej aliancie.

Podľa stanoviska Severoatlantickej rady predstavuje severokórejský test vodíkovej bomby zjavné porušenie viacerých rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN a veľkú hrozbu pre Zmluvu o nešírení jadrových zbraní (NPT). Tento krok zároveň dokazuje bezprecedentnú a zrýchľujúcu sa kampaň severokórejských nezákonných štartov balistických rakiet a jadrových testov.

"Hrozba, ktorú predstavuje KĽDR, je problém širšieho medzinárodného spoločenstva a vyžaduje si jednotnú reakciu. Severoatlantická rada čo najostrejšie odsudzuje nelegálne akcie KĽDR, pretože ohrozujú regionálnu a medzinárodnú stabilitu a cieľ denuklearizácie Kórejského polostrova mierovým spôsobom," uvádza sa v stanovisku NAC.

Severoatlantická rada tiež skonštatovala, že zámerné porušovanie medzinárodných dohôd a záväzných rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN a konfrontačné akcie Pchjongjangu ohrozujú perspektívy trvalého mieru na Kórejskom polostrove a podkopávajú medzinárodný mier a bezpečnosť.

"Je nevyhnutné, aby všetky krajiny dôkladnejšie a transparentnejšie zavádzali existujúce sankcie OSN a vyvinuli ďalšie úsilie na uplatnenie rozhodujúceho tlaku s cieľom presvedčiť režim KĽDR, aby upustil od svojej súčasnej hroziacej a destabilizujúcej cesty," dodáva sa vo výzve NAC.

Najvyšší politický orgán NATO zároveň vyzval KĽDR, aby sa zdržala akéhokoľvek ďalšieho podnecovania a nezákonných činov, dodržiavala záväzky vyplývajúce z príslušných rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN a aby preukázateľne a nezvratne upustila od všetkých programov jadrových a balistických rakiet. NAC v tejto súvislosti opätovne zdôraznila úplnú solidaritu NATO s jeho partnermi v regióne, Japonskom a Kórejskou republikou.

Veľa priestoru na sprísnenie sankcií voči KĽDR nie je, tvrdí Lajčák

V súvislosti s poslednou jadrovou skúškou, ktorú urobila Severná Kórea v noci na nedeľu, by bolo logické očakávať sprísnenie sankcií vočitejto krajine, ale veľa priestoru na sprísnenie už nie je. Sankcie, ktoré Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) jednohlasne schválila 5. augusta, sú doteraz najprísnejšie sankcie voči individuálnej krajine. "Tam už veľa priestoru na ďalšie sprísnenie neostalo. Ale, samozrejme, nemôžeme ostať bez reakcie,“ uviedol v stredu po rokovaní slovenskej vlády Lajčák.

Podľa Lajčáka dobrou stránkou veci je, že chuligánske správanie sa Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) odsudzujú úplne všetci. Na druhej strane to nemá žiaden vplyv na správanie sa Severnej Kórey. "Po každom takomto hlasovaní cíti KĽDR potrebu o to viac demonštrovať, že nerešpektuje pravidlá. Severná Kórea sa správa v rozpore s medzinárodnými pravidlami a právom a to sa nedá akceptovať,“ dodal Lajčák. Pripomenul, že sankcie nie sú politikou samy o sebe, ale sú nástrojom politiky. Myslí si, že sankcie treba kombinovať s dialógom a diplomaciou.

Severná Kórea potvrdila, že v nedeľu otestovala vodíkovú bombu a uskutočnila tak svoj šiesty nukleárny test. Tamojšia televízia označila test za úspešný a oznámila, že "dvojstupňová termonukleárna zbraň" má "nebývalú" silu. Niekoľko hodín predtým Pchjongjang oznámil, že vodca si prezrel vodíkovú bombu určenú pre novú medzikontinentálnu balistickú raketu. Južná Kórea o predpokladanom teste informovala po tom, ako u svojho severného suseda zaznamenala silné umelé zemetrasenie.

Juhokórejská meteorologická agentúra odhadla na základe zemetrasenia silu testu na 50 až 60 kiloton, čo je päť až šesťkrát viac, ako pri vlaňajšom severokórejskom teste. To by znamenalo ďalší veľký krok Severokórejčanov v ich snahe disponovať jarovými raketami schopnými dosiahnuť hlboko na územie Spojených štátov.

Vlani KĽDR uskutočnila dva jadrové testy a odvtedy pokračuje obrovským tempom v testoch ďalších zbraní, vrátane medzikontinentálnych balistických rakiet a nedávno tiež rakety stredného doletu, ktorú vystrelili ponad územie Japonska.

Viac o téme: KĽDRSeveroatlantická rada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu