Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lajčák prvýkrát v prestížnej funkcii: Toto odkázal svetu!

Lajčák predstavil v OSN svoju víziu venovanú prevencii, ľuďom a prosperite
Zobraziť galériu (5)
Lajčák predstavil v OSN svoju víziu venovanú prevencii, ľuďom a prosperite (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Predseda 72. zasadnutia Valného zhromaždenia (VZ) OSN Miroslav Lajčák predstavil dnes počas otvorenia Všeobecnej rozpravy v New Yorku lídrom z celého sveta svoju víziu, ktorú by chcel realizovať počas funkčného obdobia. Za svoje priority označil mier a prevenciu konfliktov, ľudí a planétu a prosperitu.

"Mier a prevencia konfliktov by mali byť v centre každého konania OSN," uviedol Lajčák, pričom poznamenal, že v Charte organizácie je iba päťkrát spomenuté slovo "vojna", zatiaľ čo mier sa skloňuje v 47 prípadoch. "Nanešťastie, tento dôraz na mier sa neodráža v rozpočte a v práci OSN. Míňame príliš veľa času a peňazí na to, aby sme na konflikty reagovali, avšak nedostatok na ich predchádzaniu," upozornil.

Lajčák predstavil v OSN
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

V prejave zdôraznil, že pretrvávajúce konflikty sú nepríjemnou súčasťou dnešného sveta. "Civilisti, nie vojaci, v nich platia svoju najvyššiu daň. Školy a nemocnice, nie vojenské základne, sú terčmi útokov," konštatoval Lajčák.

Zároveň zdôraznil, že viac ako 65 miliónov ľudí je nútených utekať zo svojich domovov. Upozornil i na pretrvávajúcu chudobu, narastajúce nerovnosti, teroristické útoky a zhoršujúce sa dôsledky klimatickej zmeny. "Každá krajina na svete je vystavená aspoň jednému takémuto fenoménu," uviedol.

Lajčák predstavil v OSN
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Počas svojho pôsobenia ako predseda VZ OSN sa chce Lajčák zamerať i na ľudí. Organizácia podľa neho nebola vytvorená pre diplomatov, ale práve pre nich. "Vieme, že mnohí sú sklamaní. Odpoveď medzinárodného spoločenstva je niekedy vnímaná ako príliš nedostatočná a pomalá," spresnil. Za najväčšiu výzvu označil proces prijatia prvého Globálneho kompaktu o migrácii, keďže ide o tému, ktorá rozdeľuje štáty. Väčší dôraz na ľudí musí byť podľa neho evidentný i v oblasti humanitárnej pomoci, keď sa mnohokrát stáva, že politické a vojenské priority potlačia tie základné humanitárne.

V oblasti planéty a prosperity musí byť podľa Lajčáka zabezpečené jej prežitie a treba urobiť krok vpred v prosperite ľudstva. Nebude to podľa neho možné bez ochrany dostatočného množstva financií. Tie vidí v súkromnom sektore a finančných inštitúciách. Zároveň zdôraznil problematiku rodovej rovnosti a reformy OSN.

Lajčák predstavil v OSN
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Napriek tomu, že ocenil doterajšie úspechy, napríklad v podobe podpísania parížskej klimatickej dohody, vyzval politických lídrov v sále, aby v priebehu nadchádzajúceho týždňa pomenovali najdôležitejšie globálne výzvy a aby naznačili, aké majú očakávania zo strany OSN v súvislosti s ich riešením.

V pléne VZ OSN dnes vystúpi i slovenský prezident Andrej Kiska, ktorý v pondelok pricestoval na pracovnú návštevu USA. Vo svojom prejave sa zameria na úlohu OSN. Okrem toho sa v ňom bude venovať i problematike klimatickej zmeny, Severnej Kórei, Ukrajine či Gruzínsku. Očakávaným rečníkom je americký prezident Donald Trump.

Viac o téme: New YorkOSNMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu