Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na Spojené štáty sa valí ďalšia hrozba: Hurikán Irna už v Karibiku, stav ohrozenia

(Zdroj: SITA/AP)

MIAMI - V dôsledku potenciálnej hrozby, ktorú predstavuje silnejúci hurikán Irma, vyhlásil guvernér Floridy Rick Scott v pondelok v tomto americkom štáte stav ohrozenia.

"Hurikán Irma je veľká a život ohrozujúca búrka a Florida musí byť pripravená," uviedol Scott vo vyhlásení, zverejnenom na stránke svojho úradu flgov.com. Vyhlásenie stavu ohrozenia má zabezpečiť, aby štátne, federálne a miestne inštitúcie boli schopné spolupracovať a miestne obyvateľstvo malo prístup k zdrojom bez zbytočnej byrokracie. "Na Floride sa vždy pripravujeme na najhoršie a dúfame, že to dobre dopadne. Hoci presná dráha Irmy nie je zatiaľ známa, nemôžeme si dovoliť byť nepripravení," konštatoval Scott.

Centrum hurikánu Irma, aktuálne klasifikovaného ako tropická búrka štvrtej kategórie so sprievodným vetrom dosahujúcim v nárazoch 215 kilometrov za hodinu, sa v nedeľu o 23.00 h SELČ nachádzalo podľa amerického Národného centra pre hurikány (NHC) asi 790 kilometrov východne od Záveterných ostrov, ktoré sú severnou vetvou Malých Antíl.

Varovanie bolo preto vydané pre ostrovy Antigua a Barbuda, Anguilla, Montserrat, Svätý Krištof a Nevis, Saba, Svätý Eustach, Svätý Martin a Svätý Bartolomej. Týmto ostrovom hrozí aj vysoký príboj, v dôsledku ktorého normálna hladina mora stúpne pri pobreží o viac než dva metre, uvádza NHC. Irma môže tiež priamo postihnúť i Britské a Americké panenské ostrovy, ako aj Portoriko. Predpovede naznačujú, že v nedeľu by mohla Irma zasiahnuť aj americký štát Florida.

Texasanom zaplatili hotely

Počet ľudí, ktorým po zásahu texaského Houstonu hurikánom Harvey poskytujú útočisko miestne evakuačné strediská, výrazne poklesol, zatiaľ čo americká Federálna agentúra pre mimoriadne situácie (FEMA) zabezpečuje postihnutým obyvateľom náhradné ubytovanie v hoteloch. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Podľa vyjadrení predstaviteľov Červeného kríža sa v houstonskom Kongresovom centre Georgea R. Browna, kde bol zriadený jeden z útulkov pre evakuovaných, nachádzalo v nedeľu večer miestneho času už len zhruba 1400 osôb. Ešte niekoľko dní po príchode hurikánu ich tam pritom bolo viac ako 10.000. V druhom veľkom útulku, ktorý bol vytvorený v kongresovom centre NRG, v pondelok ráno zostávalo približne 2800 osôb.

Podľa AP mnohí ľudia opustili tieto zariadenia po tom, ako im poskytla dočasnú pomoc FEMA. Hovorca tejto inštitúcie Leo Skinner uviedol, že pre ľudí zasiahnutých hurikánom Harvey zabezpečila v celom Texase približne 17.500 hotelových izieb.

Vysídlenci môžu získať takúto pomoc až na 30 dní a FEMA im tiež môže dva mesiace pomáhať s platením nájomného za iné náhradné ubytovanie. Niektorí zo záujemcov v Houstone však uviedli, že radšej zostanú v útulkoch alebo sa pokúsia využiť iné možnosti, keďže im ponúkli hotelové izby až v San Antoniu, vzdialenom tri hodiny jazdy autom.

Viac o téme: TexasFloridaKaribikHurikán Irma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu