Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

USA čelia ďalšej katastrofe: Hurikán Irma zasiahol prvé ostrovy

Prípravy obyvateľov na hurikán Irma Zobraziť galériu (9)
Prípravy obyvateľov na hurikán Irma (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Obyvatelia Záveterných ostrovov v severovýchodnej časti Karibiku zavŕšili posledné prípravy na príchod hurikánu Irma, jedného z najsilnejších hurikánov v tejto oblasti za posledné desaťročia. Irma by mala ostrovy zasiahnuť v priebehu dnešného dňa. Obyvatelia Karibiku a Floridy sa preto pripravujú na najhoršie.

Hurikán, ktorý ešte v utorok dosiahol najvyššiu piatu kategóriu, sprevádza vietor s rýchlosťou do 295 kilometrov za hodinu. Tamojšie úrady podľa spravodajskej stanice BBC varujú, že jeho následky by mohli byť "katastrofálne". Irma by sa mala následne prehnať aj cez Portoriko a Dominikánsku republiku. Americký prezident Donald Trump vyhlásil stav ohrozenia v Portoriku, na Panenských ostrovoch a na celom území štátu Florida.

Na ostrove Key West v štáte Florida vyhlásili povinnú evakuáciu. Tá sa dotkne dovolenkárov aj obyvateľov, pričom pozastavená bude aj prevádzka tamojšieho medzinárodného letiska. Na Záveterných ostrovoch, ku ktorým patria ostrovy Antigua, Barbuda či Anguilla, sa očakávajú prívalové vlny, dažde a život ohrozujúci vietor.

Evakuácia sa dotkla aj šiestich južných Bahamských ostrovov, keďže tamojšie úrady podľa slov bahamského premiéra Huberta Minnisa nebudú schopné pomôcť nikomu, kto uviazne v búrke a "potenciálne katastrofálnom" vetre. Minnis dodal, že tamojší obyvatelia budú ešte dnes - v rámci doposiaľ najväčšej evakuácie na Bahamách - letecky premiestnení do mesta Nassau na ostrove New Providence. V Atlantickom oceáne sa zároveň medzičasom sformovala ďalšia tropická búrka José, ktorá by v priebehu tohto týždňa mohla zosilnieť aj na hurikán.

Irma už dorazila do Karibiku

Hurikán Irma, ktorý je jedným z najsilnejších svojho druhu zaznamenaným v oblasti Atlantického oceána, dorazil nad prvé ostrovy v severovýchodnej časti Karibiku. Ako informovala Národná meteorologická služba (NWS), oko hurikánu prešlo ponad ostrov Barbuda približne o 1:47 miestneho času (7:47 SELČ).

V utorok americké Národné hurikánové centrum (NHC) oznámilo, že Irma zosilnela na hurikán najvyššej piatej kategórie. Takúto silu, respektíve silu štvrtej kategórie, by si mal podľa odhadov udržať zhruba ďalšie dva dni. Maximálna rýchlosť vetra dosahuje 295 kilometrov za hodinu. Najsilnejší vietor by sa mal počas stredy prehnať blízko Amerických Panenských ostrovov a Portorika.

V čase presunu oka hurikánu ponad Barbudu bolo telefónne spojenie na ostrove nefunkčné, vyjadrili sa tamojší obyvatelia prostredníctvom miestneho rozhlasu. Susedný ostrov Antigua zase zasiahli prudké dažde a silný vietor. Americký prezident Donald Trump vyhlásil stav ohrozenia na Floride, Portoriku a Amerických Panenských ostrovoch. Úrady na Bahamách oznámili, že evakuujú šesť južných ostrovov. Tamojších obyvateľov letecky prevezú do hlavného mesta Nassau. "Cena za to, že neodídete, je váš život alebo vážna fyzická ujma," varoval premiér Bahám Hubert Minnis.

Americké úrady už v nedeľu vyzvali občanov, aby sledovali vývoj hurikánu, najmä v prípade, že by sa presúval smerom ku štátom Florida, Georgia a Južná a Severná Karolína. Výstraha pred hurikánom je okrem menovaných platná pre ostrovy Anguilla, Montserrat, Svätý Krištof a Nevis, Svätý Martin, Saba, Svätý Eustach, Svätý Bartolomej či Britské Panenské ostrovy. Pre ostrovy Guadeloupe a Dominika platí varovanie pred tropickou búrkou.

V Atlantickom oceáne sa v utorok okrem toho sformovala nová tropická depresia. Podľa NHC je Tropická búrka José vzdialená asi 2 140 kilometrov Malých Antíl a do stredajšej noci by mohla zosilnieť na hurikán. Tropická depresia sa sformovala aj v juhozápadnej časti Mexického zálivu pri pobreží Mexika. V sobotu by sa už ako tropická búrka mala dostať na územie krajiny.

Viac o téme: USAHurikán Irma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu