Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Otvorene proti Putinovi: Maďarský filozof urobil okázalé gesto, jasný odkaz mocným

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Martti Kainulainen/Lehtikuva via AP)

BUDAPEŠŤ - Maďarský filozof Mihály Vajda dnes vyhlásil, že vrátil svoj čestný doktorát z Debrecínskej univerzity po tom, ako si táto vysoká škola podobným spôsobom nedávno uctila i ruského prezidenta Vladimira Putina. Informuje o tom agentúra DPA.

"Nechcem byť akokoľvek spájaný s inštitúciou, ktorá povýšila Vladimira Putina za čestného občana," uviedol 82-ročný Vajda na sociálnej sieti Facebook. Univerzita koncom augusta vyhlásila Putina za "čestného občana" Debrecína, druhého najväčšieho mesta Maďarska, so zámerom preukázať mu vďaku za to, že bola vybraná do bilaterálneho jadrového výskumného programu.

Prvý muž Ruskej federácie navštívil minulý týždeň Budapešť, kde ako čestný predseda Medzinárodnej džudistickej federácie (IJF) otvoril majstrovstvá sveta v džude. Vzhľadom na náročný časový program si však nemohol čestné ocenenie od Debrecínskej univerzity prevziať oficiálne.

Vajda, ľavicový intelektuál, bol počas komunistického režimu v Maďarsku popredným disidentom. Po tom, ako mu zakázali pracovať vo vlasti, vyučoval v Nemecku, Spojených štátoch a Kanade. V roku 1989 ho rehabilitovali, od roku 2002 je členom Maďarskej akadémie vied (MTA).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu