Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

PRÁVE TERAZ KĽDR sa pripravuje na odpálenie rakety: Kórea testovala útok na jadrové zariadenia

Kim Čong un si prezerá novú bombu. Zobraziť galériu (2)
Kim Čong un si prezerá novú bombu. (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Napätie opäť rastie. KĽDR sa údajne v najbližších hodinách pripravuje na odpálenie ďalšej rakety. Juhokórejská armáda dnes uskutočnila cvičenie s ostrou muníciou v odpovedi na šiestu jadrovú skúšku, ktorú uskutočnil jej severný sused v nedeľu ráno. Informovala o tom juhokórejská agentúra Jonhap. Podľa agentúry AP išlo o simulovaný útok na severokórejské jadrové zariadenia.

AKTUALIZOVANÉ - 11:15

Svet opäť v napätí očakáva, čo bude nasledovať. Podľa amerického denníka Wall Street Journal tvrdí juhokórejský minister obrany, že Kimov režim sa pripravuje na odpálenie ďalšej medzikontinentálnej rakety. Iba pred nedávnom Severokórejci vyskúšali test jadrovej bomby o sile, ktorú ešte nikdy predtým netestovali.

Trumpov postoj je neprijateľný

Čínske ministerstvo zahraničných vecí dnes uviedlo, že hrozba amerického prezidenta Donalda Trumpa prerušiť obchodné vzťahy s krajinami, ktoré obchodujú s Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR), je neprijateľná a nespravodlivá, napísala agentúra AP. Trump v nedeľu na Twitteri napísal, že v súvislosti s najnovšou jadrovou skúškou KĽDR uvažujú Spojené štáty o prerušení obchodných stykov so "všetkými krajinami, ktoré obchodujú so Severnou Kóreou".

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang na brífingu v Pekingu uviedol, že Čína pokladá za "neprijateľnú situáciu, v ktorej sa na jednej strane usilujeme túto situáciu vyriešiť mierovými prostriedkami, ale na strane druhej sú naše vlastné záujmy predmetom sankcií a ocitajú sa v ohrození". "To nie je ani objektívne, ani spravodlivé," povedal Keng Šuang.  Čína je najbližším spojencom a najväčším obchodným partnerom Severnej Kórey.

Summit BRICS odsúdil jadrový test

Vrcholní predstavitelia skupiny BRICS odsúdili nedeľňajší jadrový test Severnej Kórey a vyzvali na priamy dialóg o jadrovej otázke na Kórejskom polostrove. Ich výzva zaznela dnes - v úvode dvojdňového summitu BRICS v čínskom meste Sia-men. "Ostro odsudzujeme jadrový test vykonaný KĽDR," uvádza sa vo vyhlásení prezidentov a premiérov členských krajín BRICS - spoločného hospodárskeho zoskupenia Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Juhoafrickej republiky.

"Vyjadrujeme hlboké znepokojenie z pretrvávajúceho napätia a dlhotrvajúcej jadrovej otázky na Kórejskom polostrove a zdôrazňujeme, že by sa mala riešiť len prostredníctvom mierových prostriedkov a priamym dialógom všetkých zainteresovaných strán," citovala agentúra TASS z vyhlásenia lídrov zoskupenia krajín, ktoré sa podľa analytikov majú stať v roku 2050 vzhľadom na svoj rýchly rast dominantnými ekonomikami sveta.

Kórejská ľudovodemokratická republika vyhlásila, že sa jej v nedeľu podarilo úspešne otestovať vodíkovú bombu, ktorá by mohla byť použitá ako hlavica novej interkontinentálnej balistickej rakety. Takáto zbraň by mohla mať potenciálne omnoho ničivejšie následky ako atómová bomba. Predstaviteľ juhokórejského ministerstva obrany uviedol, že sila výbuchu pri skúške jadrovej zbrane, ktorú v nedeľu uskutočnil Pchjongjang, predstavovala približne 50 kiloton trinitrotoluénu. Bol to v poradí šiesty a doposiaľ najsilnejší test jadrovej zbrane, aký Severná Kórea uskutočnila.

Rusi krotia emócie

Podľa šéfa Kremľa "sa nemožno nechať viesť emóciami a treba reagovať pokojne a vyrovnane", uviedol pre agentúru TASS Putinov hovorca Dmitrij Peskov. Riešenie krízy na Kórejskom polostrove možno podľa Putina dosiahnuť iba politickými a diplomatickými prostriedkami.

"V súčasnosti možno konštatovať, že doterajšie sankcie nepriniesli žiadne kladné výsledky," povedal v Putinovom mene Peskov. KĽDR tvrdí, že sa jej v nedeľu ráno podarilo úspešne otestovať vodíkovú bombu, ktorá by mohla byť použitá ako hlavica novej interkontinentálnej balistickej rakety. Takáto zbraň by mohla mať potenciálne omnoho ničivejšie následky ako atómová bomba.

Trump volal s japonským premiérom

Americký prezident Donald Trump a japonský premiér Šinzó Abe v nedeľnom telefonickom rozhovore po najnovšej jadrovej skúške Severnej Kórey znovu odsúdili jej "pokračujúce destabilizačné a provokatívne kroky". Informovala o tom agentúra DPA.

Trump a Abe v rozhovore za svoje krajiny "potvrdili neotrasiteľné obranné záväzky a prisľúbili pokračovať v úzkej spolupráci", uviedol v tlačovom vyhlásení Biely dom. Americký prezident potvrdil odhodlanie Washingtonu "brániť vlasť, územia a spojencov s použitím celého diplomatického, konvenčného a jadrového potenciálu".

KĽDR tvrdí, že sa mu v nedeľu ráno podarilo úspešne otestovať vodíkovú bombu, ktorá by mohla byť použitá ako hlavica novej interkontinentálnej balistickej rakety. Takáto zbraň by mohla mať potenciálne omnoho ničivejšie následky ako atómová bomba.

Nacvičovanie ostrých útokov

Juhokórejská armáda dnes uskutočnila cvičenie s ostrou muníciou v odpovedi na šiestu jadrovú skúšku, ktorú uskutočnil jej severný sused v nedeľu ráno. Informovala o tom juhokórejská agentúra Jonhap. Podľa agentúry AP išlo o simulovaný útok na severokórejské jadrové zariadenia.

Pri cvičení použili stíhačky F-15 vyzbrojené raketami dlhého doletu vzduch-zem SLAM-ER a tiež balistické strely Hjunmu-2A. Dosah balistických rakiet je približne 300 kilometrov. Ciele v mori pri juhokórejskom pobreží boli "úspešne zasiahnuté", vyhlásil generálny štáb juhokórejskej armády. Dodal, že so Spojenými štátmi pripravujú ďalšie spoločné vojenské opatrenia v odpovedi na severokórejskú provokáciu.

Juhokórejské ministerstvo životného prostredia okrem toho dnes vydalo podmienečný súhlas na rozmiestnenie batérií amerického protivzdušného kompletu THAAD. Pchjongjang tvrdí, že sa mu v nedeľu ráno podarilo úspešne otestovať vodíkovú bombu, ktorá by mohla byť použitá ako hlavica novej interkontinentálnej balistickej rakety. Takáto zbraň by mohla mať potenciálne omnoho ničivejšie následky ako atómová bomba.

Pravdepodobne sa chystá ďalšia skúška

Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) sa pravdepodobne pripravuje na ďalšiu skúšku balistickej medzikontinentálnej rakety. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie juhokórejských ozbrojených síl.

Predstaviteľ juhokórejského ministerstva obrany zároveň uviedol, že sila výbuchu pri skúške jadrovej zbrane, ktorú v nedeľu uskutočnil Pchjongjang, predstavovala približne 50 kiloton trinitrotoluénu. Bol to v poradí šiesty a doposiaľ najsilnejší test jadrovej zbrane, aký Severná Kórea uskutočnila. Podľa severokórejskej televízie išlo o skúšku vodíkovej bomby. Južná Kórea na jadrovú skúšku Pchjongjangu reagovala dnes leteckým cvičením s ostrými streľbami, ktorého cieľom bola simulácia útoku na hlavný severokórejský jadrový polygón.

Mimoriadne stretnutie OSN v pondelok

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov sa v pondelok stretne na ďalšom mimoriadnom zasadnutí. Dôvodom je víkendový jadrový test, ktorý uskutočnila Severná Kórea. Pôjde pritom už o druhé mimoriadne zasadnutie rady pre severokórejský jadrový program za menej než týždeň. Jej členovia sa stretli už aj pred piatimi dňami, aby odsúdili vystrelenie severokórejskej balistickej rakety ponad Japonsko.

V auguste rada uvalila na komunistickú Kóreu doteraz najtvrdšie sankcie, pričom jej zakázala vyvážať uhlie, železo, olovo a morské plody. Pondelková schôdzka prinesie pravdepodobne ďalšie odsúdenie jadrového a raketového programu Pchjongjangu, ako aj diskusiu o ďalších potenciálnych krokoch voči Severnej Kórei.

Nemecko si predvolalo veľvyslanca

Nemecko si dnes v súvislosti s najnovšou jadrovou skúškou, ktorú v nedeľu uskutočnil Pchjongjang, predvolalo severokórejského veľvyslanca. Informovala o tom agentúra DPA. KĽDR údajne uskutočnila v nedeľu úspešnú skúšku vodíkovej bomby. Podľa severokórejskej štátnej televízie bude môcť byť otestované zariadenie použité ako hlavica novej interkontinentálnej balistickej rakety. Podľa juhokórejských armádnych zdrojov mal výbuch silu 50 kiloton trinitrotoluénu.

V dôsledku v poradí šiestej jadrovej skúšky Severnej Kórey došlo v oblasti Punggje-ri v nedeľu približne o 12.20 h miestneho času (05.20 SELČ) k zemetraseniu s magnitúdou 5,7, ktoré bolo asi desaťkrát silnejšie, ako pri predchádzajúcom teste. Svetové spoločenstvo Severnú Kóreu za jej najnovší krok smerom k jadrovému vyzbrojovaniu odsúdilo a vyzvalo Pchjongjang, aby v skúškach jadrových zbraní nepokračoval.

Viac o téme: Vladimir PutinKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu