Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Merkelová a Macron sa zhodli: Provokácia Pchjongjangu dosiahla nový rozmer

Angela Merkelová a Emmanuel Macron
Angela Merkelová a Emmanuel Macron (Zdroj: TASR/AP)

BERLÍN/PARÍŽ - Najnovšiu jadrovú skúšku Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) odsúdili dnes lídri mnohých krajín vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Tá podľa svojej kancelárie uviedla, že provokácia zo strany KĽDR dosiahla v poradí šiestou jadrovou skúškou "nový rozmer".

Merkelová dnes telefonovala s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Obaja následne vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom "čo najdôraznejšie odsúdili" najnovšiu jadrovú skúšku KĽDR. Zhodli sa aj na tom, že provokácia Pchjongjangu "dosiahla nový rozmer", informovala agentúra AP. Zároveň zdôraznili, že medzinárodné spoločenstvo musí na túto novú eskaláciu napätia reagovať "jednomyseľne a rozhodne".

Macronova kancelária zároveň informovala, že francúzsky prezident sa spoločne s Merkelovou a talianskym premiérom Paolom Gentilonim dohodli na potrebe "dôraznejšej medzinárodnej reakcii" voči KĽDR vrátane prijatia nových sankcií zo strany EÚ. Potrebu prijatia tvrdších opatrení zo strany medzinárodného spoločenstva voči severokórejskému režimu vyjadrila aj britská premiérka Theresa Mayová. 

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že "NATO je znepokojené destabilizačným správaním Pchjongjangu, ktoré predstavuje hrozbu pre regionálnu aj medzinárodnú bezpečnosť" a KĽDR v mene Aliancie vyzval, aby okamžite ukončila svoj jadrový program aj program balistických rakiet a obnovila dialóg s medzinárodným spoločenstvom.

Viac o téme: Angela MerkelováEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu