Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Strašná VÝPOVEĎ teroristu z Daeš šokuje sudcov aj novinárov: Znásilňovanie panien, vraždenie detí

Bojovník Daeš padol do zajatia Zobraziť galériu (3)
Bojovník Daeš padol do zajatia (Zdroj: TASR/AP)

MÓSUL - Iracké mesto Mósul bolo od militantov z Daeš oslobodené v júli tohto roku. Do mesta sa pomaly vracia život. V celej oblasti boli zriadené súdy, kde prebiehajú pojednávania s bojovníkmi teroristickej organizácie. Mnohí z nich sa vzdali sami. Prítomných novinárov šokuje chladnokrvnosť a surovosť, s akou sa väčšina z nich hrdo hlási ku svojim barbarským činom.

Bitka o Mósul na severe Iraku je považovaná za najväčšiu ofenzívu proti Daeš. Po oslobodení mesta vznikli v celej oblasti súdy, kde vypočúvajú zajatých extrémistov. "Za to, že som vraždil mužov a chlapcov v jezídskej škole, som dostal štyri mladé jezídske ženy vo veku 22 až 30 rokov, ktoré boli ešte panny. Boli súčasťou môjho platu. Držal som ich v opustenom dome a každý večer som mal sex s inou," znie výpoveď štyridsaťročného Mohammeda  Ahmeda.

Spojenými štátmi podporované sily hlásia úspech, Daeš pocítil porážku: Dobyli centrum Rakky

Na jeho tvári sa pritom nečrtá ani náznak ľútosti. "Jezídi sú neveriaci," akoby sa snažil ospravedlniť svoje hrozné činy. Sudca sa ho spýtal,  čo s úbohými ženami urobil, keď s nimi skončil. Zajatec pokojne odpovedal, že ich dal inému bojovníkovi. Ahmed detailne porozprával, ako zavraždil skupinu jezídskych mužov. "Postrieľal som ich v školskej hale. Zabil som desiatich či dvanástich, boli medzi nimi aj deti."

Strašná VÝPOVEĎ teroristu z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Sú pri plnom vedomí. Vedia, čo hovoria. Na všetko si spomínajú s chladnou hlavou," popisujú novinári situáciu na súde v meste Ninive. Šokujú ich nielen desivé výpovede zajatcov, ale aj to, s akou samozrejmosťou o všetkom  hovoria. Ďalší z nich, dvadsaťročný mladík, je tiež zhovorčivý. "Dal som vernostnú prísahu Abú Bakr al-Bagdádimu a neľutujem to," vysvetlil svoj postoj súdu.  Poskytol aj podrobnosti o tom, ako bol vyškolený militantmi z Daeš, aby zvládol zbrane a právo šaría.

Strašná VÝPOVEĎ teroristu z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Počas bojov čelili vojaci irackej armády každodenným samovražedným útokom, ktoré vykonávali aj deti. "Priväzovali na drony granáty," spomínajú vojaci. Mnohí z extrémistov sa po dobytí mesta vzdali sami a ich počet je v súčasnosti neznámy. Súd v Ninive zložený z dvanástich sudcov sa dokáže zaoberať až päťdesiatimi prípadmi denne. Jeden zo sudcov údajne podpísal zatýkacie rozkazy pre 6500 členov Daeš. Začiatkom týždňa v prípade štyroch zadržaných extrémistov padli už aj rozsudky smrti. 

Viac o téme: TerorizmusMosulDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu