Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rakúsko informuje o smrti unesených rukojemníkov: Daeš mal popraviť aj Pavla (†50)

Pavel Hrůza Zobraziť galériu (2)
Pavel Hrůza (Zdroj: interpol)

VIEDEŇ - Rakúsko informuje o tom, že všetci alebo časť rukojemníkov unesených v Líbyi v roku 2015, vrátane jedného Čecha, boli ešte v tom istom roku zabití. Ministerstvo zahraničných vecí vo Viedni podľa správy agentúry Reuters uviedlo, že správy pochádzajú z islamistickej webovej stránky a rakúsky krízový tím sa ich snaží overiť.

Strašná VÝPOVEĎ teroristu z Daeš šokuje sudcov aj novinárov: Znásilňovanie panien, vraždenie detí

V marci 2015 boli unesení štyria Filipínčania, dvaja Bangladéšania, Rakúšan, Ghančan a Čech, ktorí pracovali pre maltsko-rakúsku firmu VAOS. Dva Bangladéšania a Ghančan sa zo zajatia dostali už predtým, pretože boli moslimovia. Islamskí radikáli na webe však údajne tvrdia, že zvyšní rukojemníci boli zabití v tom istom roku.

"Pracujeme na overení informácií,  ale stále nie je jasné, čo sa komu presne stalo," uviedol pre ČTK hovorca rakúskeho ministerstva zahraničných vecí Thomas Schnöll.

Hovorca APA potvrdil, že existujú informácie, na základe ktorých "sa dá obávať najhoršieho". Hovoril tak o unesenom Rakúšanovi. Minister zahraničných vecí Sebastian Kurz kontaktoval podľa Reuters  Rakúšanovu rodinu.

"Aj keď sa ukáže, že informácie sú správne, bude mimoriadne ťažké získať telá z oblasti, kde sa stále bojuje," povedal Schnöll.

Rakúsko informuje o smrti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: interpol)

Podľa Reuters skupina zvaná Šúra (rada) mudžahedínov v Darná tento týždeň uviedla, že získala telá piatich pracovníkov unesených v máji 2015 a že ich odovzdala líbyjskej organizácii Červený polmesiac.

Rada mudžahedínov neskôr povedala, že našla laptop obsahujúci video zo zabitia štyroch údajne filipínskych robotníkov. Telá vraj boli pochované v označených hroboch a pracuje sa na ich navrátení rodinám. Červený polmesiac podľa Reuters odmietol informácie komentovať.

Radikáli z Islamského štátu (Daeš) uniesli deväť ľudí pri útoku na ropné polia v Ghaní v Líbyi. Bol medzi nimi aj český občas Pavel Hrůza, ktorý v Líbyi pracoval ako koordinátor stravovania niekoľkých ropných spoločností.

V čase útoku radikáli nevzniesli žiadne finančné ani politické požiadavky. Zabili ale ďalších 11 líbyjských strážnikov.

V auguste server iDnes.cz informoval, že pred trištvrte rokom dostala spoločnosť, pre ktorú Hrůza pracoval ako manažér cateringu, správu, že je stále nažive. Začiatkom tohto roka sa českým úradom ozval človek, ktorý ponúkal kontakt s únoscami.

Viac o téme: únosRukojemníciPopravaIslamský štátPavel HrůzaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu