Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Napätie medzi Ruskom a USA stále rastie: Američania nariadili Moskve zatvoriť konzulát

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Americké ministerstvo zahraničných vecí nariadilo dnes Ruskej federácii, aby do 2. septembra zatvorila svoj generálny konzulát v San Franciscu a po jednej konzulárnej budove vo Washingtone a New Yorku. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Agentúra pripomenula, že Rusko nedávno nariadilo USA, aby USA do 1. septembra znížili počet pracovníkov svojho veľvyslanectva v Moskve a všetkých troch konzulátov o 755, a to na 455. Väčšinu týchto pracovníkov tvoria miestni občania. Stalo sa tak po tom, čo americký Kongres schválil sankcie proti Rusku za údajné zasahovanie do prezidentských volieb v USA v roku 2016 a za jeho kroky na Ukrajine a v Sýrii.

"Spojené štáty plne implementovali rozhodnutie vlády Ruskej federácie znížiť veľkosť našej misie v Rusku. Domnievame sa, že táto akcia bola neopodstatnená a škodlivá pre celkové vzťahy medzi našimi krajinami," uvádza sa vo vyhlásení rezortu americkej diplomacie.

Vzápätí reagovala Moskva. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v telefonáte so svojím americkým náprotivkom Rexom Tillersonom "vyjadril ľútosť z eskalácie napätia v bilaterálnych vzťahoch, ktorej sme neboli iniciátormi, a poukázal na to, že Moskva podrobne preskúma deklarované nové opatrenia USA, po čom bude oznámená naša reakcia", uviedol ruský rezort diplomacie vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra TASS.

Viac o téme: RuskoUSASergej Lavrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu