Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šéf rakúskej diplomacie vyjadril strach: Tieto krajiny mu trhajú spánok

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Šéf rakúskej diplomacie Sebastian Kurz netajil vo vyjadreniach pre nemecký ekonomický denník Handelsblatt znepokojenie v súvislosti s rastúcim vplyvom Turecka, ale aj Saudskej Arábie v krajinách západného Balkánu.

Podľa jeho slov "sa napríklad v Sarajeve a v Prištine platí ženám za to, že vychádzajú do ulíc plne zahalené" a menia tak celkový vzhľad miest. "Nemali by sme sa na to pozerať nečinne," poznamenal rakúsky minister zahraničných vecí a líder Rakúskej ľudovej strany (ÖVP).

Sebastian Kurz volá v tejto súvislosti po urýchlení procesu približovania krajín spomínaného regiónu k Európskej únii, čo by podľa jeho názoru udržalo Turecko a ďalšie štáty v šachu. "EÚ síce otriasajú v súčasnosti výzvy ako brexit, migračná kríza alebo islamistický teror, avšak západný Balkán by sme nemali stratiť z očí," zdôraznil člen rakúskej spolkovej vlády. Podľa jeho slov treba v tomto regióne, takom dôležitom pre Úniu, aj naďalej zohrávať aktívnu úlohu, podporovať reformy a boj proti radikalizácii a ponúknuť vierohodnú perspektívu v EÚ.

Viac o téme: BalkánRakúskoSebastian Kurz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu