Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ďalšia provokácia KĽDR uspela: Trump je pripravený vyložiť karty, konflikt visí vo vzduchu

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump dnes vyhlásil, že nijaká možnosť nie je vylúčená, pokiaľ ide o reakciu Spojených štátov na najnovšie odpálenie severokórejskej rakety, ktorá preletela ponad Japonsko a dopadla do Tichého oceánu.

"Svet prijal najnovší odkaz Severnej Kórey čisto a jasne: tento režim signalizoval, že pohŕda susedmi, všetkými členmi Organizácie Spojených národov a aj minimálnymi štandardmi prijateľného medzinárodného správania," uviedol Trump vo vyhlásení. Šéf Bieleho domu dodal, že "výhražné a destabilizujúce" konanie režimu v Pchongjangu poslúži len na zvýšenie jeho izolácie vo svete. "Všetky možnosti sú na stole," zdôraznil.

Najvyššia predstaviteľka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová predtým označila odpálenie severokórejskej rakety ponad japonským ostrovom Hokkaido za "vážnu hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť".

Mogheriniová vyzvala KĽDR, aby bezodkladne a úplne dodržiavala svoje záväzky na základe rezolúcií OSN a zdržala sa ďalších provokatívnych krokov, ktoré by zvýšili napätie v regióne i vo svete. Európska únia podľa nej v úzkej spolupráci s kľúčovými partnermi zváži ďalšiu náležitú reakciu na konanie Pchjongjangu.

Analytička konflikt zatiaľ nevidí reálne

Bezprostrednými príčinami dnešného testu rakety stredného doletu, ktorý uskutočnila Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR), môžu byť podľa riaditeľky Inštitútu ázijských štúdií Lucii Husenicovej predchádzajúce vyjadrenia juhokórejského prezidenta Moon Jae-ina a amerického ministra zahraničných vecí Rexa Tillersona. 

"Juhokórejský prezident vo svojom prejave (17.8.)stanovil tzv. červenú čiaru (red line) vo vzťahu k severokórejskému jadrovému a raketovému programu. Je ňou dokončenie vývoja medzikontinentálnej balistickej rakety vyzbrojenej jadrovou náložou. Táto hranica je však diskutabilná, keďže americké tajné služby priniesli správu, že KĽDR má túto schopnosť, a teda umiestniť miniaturizovanú nálož do hlavice rakety – táto správa však nebola potvrdená," uviedla Husenicová. 

Minister Tillerson sa počas uplynulého víkendu podľa analytičky vyjadril, že zastavenie raketových testov po prijatí poslednej rezolúcie vníma ako signál pre zmierňovanie napätia a otvorenie možnosti rokovaní v budúcnosti. Zároveň ale dodal, že cieľom je odstránenie severokórejského jadrového programu, čo ale KĽDR dlhodobo odmieta. 

Podľa analytičky je pravdepodobné, že ako Rusko, tak i Čína upozornia na to, že je potrebné test vnímať v kontexte prebiehajúcich cvičení, ktorých nekonanie oba štáty navrhovali ako protiváhu za zastavenie severokórejských raketových testov. Možné sú podľa nej i diskusie o potrebe posilnenia protiraketovej obrany ako v Japonsku, tak i v Južnej Kórei. "Vojenské riešenie je však stále nepravdepodobné," dodala. 

Testy odsudzuje aj Slovensko

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR ostro odsudzuje test balistickej rakety, ktorý dnes uskutočnila Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR). „Fakt, že raketa preletela ponad japonským ostrovom Hokkaidó je nielen prejavom arogancie, ale aj zbytočným hazardovaním so životmi japonského civilného obyvateľstva, ako aj bezprecedentná, neakceptovateľná a závažná hrozba pre bezpečnosť leteckej a námornej civilnej dopravy,“ uvádza sa vo vyhlásení slovenského rezortu diplomacie, ktoré poskytol tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Podľa ministerstva zahraničných vecí „namiesto prejavov dobrej vôle a ústretových krokov, ktoré by mali pozitívny dopad na dôveryhodnosť a medzinárodný kredit KĽDR, si severokórejský režim naďalej volí cestu provokácií a zastrašovania. Pokračujúce raketové skúšky a nerešpektovanie medzinárodných záväzkov zo strany KĽDR výrazným spôsobom sabotujú snahy o znižovanie napätia na Kórejskom polostrove. Slovenská republika odsudzuje aktivity KĽDR, ktoré majú potenciál narušiť regionálnu stabilitu a medzinárodný mier a zároveň vyzýva Pchjongjang na uskutočnenie krokov smerujúcich k budovaniu dôvery a konštruktívnemu dialógu s medzinárodným spoločenstvom“.

Viac o téme: USADonald TrumpKim Čong-unSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu