Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V anglickom letovisku sa do vzduchu dostala záhadná chemikália: Viac ako 150 ľudí museli ošetriť

Letovisko Birling Gap
Letovisko Birling Gap (Zdroj: Foto: SITA/Gareth Fuller/PA)

BIRLING GAP - Viac ako 150 ľudí museli ošetriť zdravotníci po tom, čo sa v letovisku Birling Gap na juhovýchode Anglicka nadýchali neznámej chemikálie, ktorá sa v nedeľu objavila v ovzduší. Informovala o tom dnes spravodajská televízia Sky News.

Väčšina postihnutých sa sťažovala na dýchacie problémy, bolesti v hrdle a slzenie očí. Odkiaľ sa neznáma látka, ktorú medzičasom rozptýlil vietor, zobrala, zostáva podľa agentúry AP záhadou. "Nech to bolo čokoľvek, páchlo to ako spálený plast. Viselo to vo vzduchu a nehýbalo sa to, pretože nefúkal vietor. Zdá sa, že dnes je to už rozptýlené," povedal Bob Jefferey z dobrovoľnej záchrannej služby RNLI, ktorej pracovníci pomáhali ľudí z pláže v Birling Gap evakuovať. 

Zdrojom znečisteného vzduchu nad britským pobrežím bývajú väčšinou priemyselné podniky vo Francúzsku, avšak v tomto prípade je to vzhľadom na smer vetra málo pravdepodobné. "O aký plyn išlo a odkiaľ pochádzal, sa zatiaľ nevie, ale príslušné orgány pokračujú vo vyšetrovaní," uvádza sa vo vyhlásení polície v grófstve Sussex. Podľa britského hydrometeorologického ústavu mohlo znečistenie ovzdušia v Birling Gape pochádzať z lode plávajúcej v Lamanšskom prielive, čo sa však zatiaľ nepodarilo dokázať.

Viac o téme: ChemikálieVeľká BritániaBirling Gap
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu