Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rozruch medzi veriacimi: Slávneho duchovného vodcu uznali vinným zo znásilnenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PANCHKULA - Slávneho indického duchovného vodcu Gurmeeta Rama Rahima Singha odsúdili za znásilnenie dvoch prívrženkýň učenia. Muža uznal vinným súd na severe Indie v meste Čandígarh. Skutky sa podľa neho stali v roku 2002 v ašrame.

Po verdikte vypukli v meste masové násilnosti. V okolí súdu protestuje proti rozhodnutiu približne 200-tisíc rozzúrených prívržencov učenia obvineného. Dav ľudí podpálil najmenej dve železničné stanice, ničí autá a útočí na dodávky mediálnych spoločností, ktoré situáciu dokumentujú. Poriadok v meste sa pokúša udržať viac ako 15-tisíc ťažkoodencov, policajtov a členov polovojenských jednotiek, do akcie zapojili aj helikoptéry a policajné jednotky na koňoch. Proti demonštrantom zasahujú s použitím slzotvorného plynu a vodných diel. Nepokoje si vyžiadali už 12 mŕtvych a ďalších 100 zranených.

Konečný rozsudok vynesú v pondelok. BBC uviedla, že muža prevzala do ochrannej väzby armáda, ktorá ho prevezie na vojenskú základňu.

Duchovný vodca Singh má v Indii podľa vlastných slov viac ako 50 miliónov nasledovníkov. Na súd pricestoval z ašramu v štáte Harijána v sprievode 100 vozidiel. V oblasti zatvorili školy a úrady, prerušili železničnú dopravu, uzavreli cesty a pre prípadné problémy a potrebu provizórneho väzenia zabezpečili tri štadióny.

Viac o téme: Gurmeet Ram Rahim Singh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu