Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vojna proti drogám na Filipínach: Za jediný deň zabili 21 údajných dílerov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MANILA - Pri súčasne prebiehajúcich protidrogových operáciách polície v severofilipínskej provincii Bucalan bolo zabitých 21 údajných drogových delikventov, informovala dnes polícia. Podľa jej slov išlo o najvyšší počet zabitých za jediný deň od vlaňajšieho júla, keď prezident Rodrigo Duterte začal "vojnu proti drogám".

Náčelník polície Romeo M. Caramat ml. uviedol, že operácie sa uskutočnili v rôznych častiach provincie Bucalan za posledných 24 hodín a vyžiadali si 21 mŕtvych, ako aj 64 zatknutých. Podozriví kládli pri zatýkaní ozbrojený odpor. Polícia zadržala 21 strelných zbraní a vyše 100 gramov metamfetamínu (pervitínu), známejšieho na Filipínach pod názvom šabu. Má hodnotu 500.000 pesos (8300 eur). Polícia našla aj finančnú hotovosť a rôzne vybavenie na výrobu drog.

Z policajných záznamov vyplýva, že od spustenia protidrogovej vojny zomrelo pri ozbrojených zrážkach s políciou 3264 údajných páchateľov drogových trestných činov. V súvislosti s drogami bolo zabitých vyše 2000 ďalších ľudí, napríklad pri útokoch maskovaných mužov z idúcich motocyklov. Organizácie na ochranu ľudských práv však hlásia vyšší počet mŕtvych a požadujú nezávislé vyšetrovanie prípadnej úlohy prezidenta Duterteho na tomto násilí.

Viac o téme: DrogyPervitínMetamfetamínFilipíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu