Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Babiš sám a vedome riadil dotačný podvod, tvrdí česká polícia

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: SITA)

PRAHA - Predseda českého vládneho hnutia ANO Andrej Babiš by v prípade odsúdenia v kauze okolo farmy Bocianie hniezdo mohol stráviť vo väzení päť až desať rokov. Podľa zistení denníka Právo policajti v päťstranovej žiadosti o zbavenie imunity, zaslanej Poslaneckej snemovni, opísali priebeh údajného dotačného podvodu, v ktorom figurujú aj Babišovi príbuzní a spolupracovníci.

Informoval o tom dnes spravodajský portál Novinky.cz. Babiš podľa polície riadil a koordinoval kroky týchto osôb, a to úplne vedome a s dokonalou znalosťou všetkých skutočností - s cieľom neoprávnene získať finančné prostriedky z dotácie programu nazvaného "ROP stredné Čechy" na výstavbu farmy Bocianie hniezdo (Čapí hnízdo). Medzi týmito osobami bola aj Babišova dcéra z prvého manželstva, jeho súčasná manželka a jej brat, napísal portál Novinky.cz.

Uvedení sa údajne podieľali na účelovom skrytí identity osoby fakticky ovládajúcej firmu, ktorou mal byť práve Babiš, pričom nič nebráni ich trestnému stíhaniu. V žiadosti polície sa nachádzajú aj mená niekoľkých členov predstavenstva firmy ZZN Pelhřimov, ktorá farmu Bocianie hniezdo istý čas ovládala. Mali účelovo vyviesť danú spoločnosť s ručením obmedzeným z koncernu Agrofert, a to s úmyslom podvodom získať dotáciu. Agrofert patril do roku 2017 Babišovi, ten ho potom pre novelu zákona o konflikte záujmov previedol na dva zverenecké fondy.

Trest päť až desať rokov väzenia sa udeľuje podľa trestného zákonníka za obzvlášť závažný trestný čin dotačného podvodu spáchaný formou účastníctva a za obzvlášť závažný zločin poškodzovania finančných záujmov Európskej únie, za ktoré chce polícia Babiša stíhať. Podvod mal spočívať v tom, že dotáciu určenú malým a stredným podnikateľom čerpala v skutočnosti jeho obrovská firma Agrofert, ktorá by inak nemala šancu dotáciu získať. Policajti podľa informácií Práva v rámci preverovania vymerali spôsobenú škodu presne na halier: 49.997.443,36 českých korún.

Babiš tvrdenia polície odmieta: Nič som neorganizoval

Predseda českého vládneho hnutia ANO Andrej Babiš dnes odmietol tvrdenie polície, že by koordinoval zainteresované osoby a riadil kroky vedúce k udeleniu dotácie pre farmu Bocianie hniezdo (Čapí hnízdo). Polícia vyšetrujúca údajný dotačný podvod požiadala Poslaneckú snemovňu o Babišovo vydanie na trestné stíhanie. Takisto žiada zbaviť imunity aj podpredsedu hnutia Jaroslava Faltýnka. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz.

"Ide o úplne nepravdivé a nehorázne tvrdenie polície, žiadne osoby som vo vzťahu k akejkoľvek trestnej činnosti, nieto ešte v súvislosti s Bocianím hniezdom, nikdy nenavádzal, neorganizoval ani neriadil," povedal Babiš českému denníku Právo v reakcii na informácie, že údajný dotačný podvod riadil a koordinoval.

Medzi týmito osobami mala byť údajne aj Babišova dcéra z prvého manželstva, jeho súčasná manželka a jej brat, napísal dnes portál Novinky.cz. Podľa zistení denníka Právo policajti v päťstranovej žiadosti o zbavenie imunity, zaslanej Poslaneckej snemovni, opísali priebeh údajného dotačného podvodu, v ktorom figurujú aj títo Babišovi príbuzní, ale i ďalší jeho spolupracovníci.

Uvedené osoby sa údajne podieľali na účelovom skrytí identity osoby fakticky ovládajúcej firmu, ktorou mal byť práve Babiš. Babišovi hrozí trest päť až desať rokov väzenia, ktorý sa podľa trestného zákonníka udeľuje za obzvlášť závažný trestný čin dotačného podvodu spáchaný formou účastníctva a za obzvlášť závažný zločin poškodzovania finančných záujmov Európskej únie. Za tieto trestné činy chce polícia Babiša stíhať. Šéf ANO tvrdí, že žiadosť o jeho vydanie je zúfalou snahou tradičných politikov a ich skorumpovaného systému zbaviť sa ho a ovplyvniť voľby do Poslaneckej snemovne, dolnej komory českého parlamentu. Majú sa konať 20.-21. októbra.

Viac o téme: Andrej BabišČeská RepublikaBocianie hniezdo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu