Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nové testy slepačích vajec: Výskyt fipronilu je vyšší, než sa pôvodne zdalo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pexels.com)

BRUSEL - Belgické úrady dnes upozornili, že nové testy slepačích vajec potvrdili vyšší, nebezpečnejší výskyt pesticídu fipronil, než udávali predošlé analýzy. Škandál z kontaminovanými vajcami, ktorý sa rozšíril z Belgicka a Holandska, už zasiahol viacero členských krajín EÚ, dnes výskyt kontaminovaných vajec potvrdilo aj Luxembursko.

Belgická Federálna agentúra pre bezpečnosť potravín (AFSCA) dnes popoludní spresnila, že podľa nových testov zistili v slepačích vajciach 0,92 miligramu pesticídu na kilogram (mg/kg), čo prekračuje limit zdravotnej bezpečnosti povolený normami EÚ - 0,72 mg/kg. AFSCA pritom ešte v pondelok (7.8.) upokojovala verejnosť, že niet dôvodov na obavy, pretože výskyt fipronilu je iba 0,096 mg/kg.

Vo svetle nových zistení belgický minister poľnohospodárstva Denis Ducarme a ministerka pre verejné zdravie Maggie De Blocková prikázali AFSCA sprísniť opatrenia, ktoré znamenajú zákaz predaja vajec z dočasne uzavretých hydinových fariem, protianalýzy doteraz uskutočnených testov, zverejnenie všetkých výrobných sérií kontaminovaných vajec a vystopovanie fariem, odkiaľ nakazené vajcia pochádzajú. Obaja ministri vystúpia v stredu (9.8.) pred parlamentným výborom pre ekonomiku a poľnohospodárstvo, aby podali vysvetlenia, aké opatrenia prijíma v tejto kauze federálna vláda.

Nové zistenia z Belgicka prichádzajú v čase, keď sa fipronilový škandál naďalej rozširuje po Európe a obchodné reťazce sťahujú z predaja milióny vajec pôvodom z Belgicka, Holandska a Nemecka. Vajíčka z týchto krajín boli vo veľkom exportované do Švajčiarska, Švédska, Británie a Francúzska. Prítomnosť vajec kontaminovaných fipronilom dnes oznámili aj luxemburské úrady, ktoré následne rozhodli o stiahnutí všetkých vajec dovezených z Holandska z predaja.

Viac o téme: VajciaBelgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu