Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Sicílska polícia má podozrenie z podpaľačstva: Požiare si vraj zakladali hasiči

Požiare vyčíňajú v centrálnych a južných oblastiach krajiny, pričom na Sicílii zničili približne 2 500 hektárov pastvín.
Požiare vyčíňajú v centrálnych a južných oblastiach krajiny, pričom na Sicílii zničili približne 2 500 hektárov pastvín. (Zdroj: SITA/Roberta Filippini/ANSA via AP)

RÍM - Sicílska polícia podozrieva 15 hasičov zo zakladania požiarov, ktoré neskôr sami hasili. Skupinu tvoria dobrovoľníci, ktorí od talianskej vlády dostávajú za hasenie požiarov 10 eur za hodinu

Polícia v sicílskom meste Ragusa v pondelok informovala, že na podvodníkov upozornilo vedenie požiarneho zboru, pretože si všimli, že daný tím volajú k požiarom omnoho častejšie ako ostatné. "V porovnaní so 40 zásahmi iného oddielu, ich mali títo dobrovoľníci 120, čo u jedných vyvolávalo nespokojnosť a u ďalších záujem pridať sa k nim, aby viac zarobili," uviedol zástupca miestnej polície Antonino Ciavola.

Podozriví podľa polície aj sami volali na tiesňovú linku a nahlasovali požiare alebo touto úlohou poverili priateľov či príbuzných. Vo svojej chamtivosti však začali byť neopatrní, používali vlastné telefóny alebo ich komplici volali z rovnakých čísel, ale operátorom dávali rôzne mená. Výnimočne trúfalý bol podľa polície najmä ich veliteľ. "S pomocou ďalších dobrovoľníkov odišiel vlastným autom zo služby, založil požiar alebo nahlásil falošný poplach, vrátil sa na stanicu a čakal, kým ich dispečer vyšle do akcie," opísal Ciavola. Veliteľ dobrovoľných hasičov je podľa neho v domácom väzení a ostatných vyšetrujú na slobode. Skupina podľa vyšetrovateľov fungovala v rokoch 2013 až 2015.

Viac o téme: PožiarSicília
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu