Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Súd v Moskve rozhodol: Opozičný aktivista Navaľnyj musí za porušenie predpisov zaplatiť pokutu

Alexej Navaľnyj
Alexej Navaľnyj (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA- Súd v Moskve odsúdil vo štvrtok ruského opozičného politika Alexeja Navaľného za opakované porušenie predpisov o organizovaní verejných zhromaždení a stretnutí na zaplatenie administratívnej pokuty vo výške 300.000 rubľov (takmer 4200 eur). Informovali o tom agentúry Interfax a TASS.

Navaľnyj mal začiatkom júla usporiadať zhromaždenie bez toho, aby informoval príslušné orgány, argumentovala sudkyňa Marina Butorinová. Okrem Navaľného musia pokutu zaplatiť aj šéf jeho protikorupčného fondu Leonid Volkov (300.000 rubľov) a koordinátor moskovského štábu Nikolaj Ľaskin (250.000 rubľov).

Navaľnyj, ktorý chce kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2018, zorganizoval v marci a v júni masové celonárodné demonštrácie proti vláde a korupcii. Počas nich boli dočasne zadržané stovky ľudí. Za organizovanie protestov putoval na 25 dní do väzenia. Krátko po prepustení (7. júla) rozmiestňovali jeho prívrženci vo veľkých ruských mestách letáky a práve na túto akciu sa vzťahuje nový trest.

Proti verdiktu sa mieni 41-ročný politik odvolať. "Spočiatku sa úrady snažili zastrašiť nás zatýkaním, teraz vysokými pokutami, ale my napriek tomu pokračujeme v našej kampani," citovala Navaľného agentúra DPA.

Navaľného prezidentská kandidatúra je však po verdikte súdu týkajúceho sa údajnej sprenevery peňazí lesníckeho závodu Kirovles otázna. Podľa zákona o voľbách ruského prezidenta sa totiž Navaľnyj o prezidentský úrad nemôže uchádzať najbližších desať rokov, ak ho súd nezbaví viny.

Viac o téme: RuskoAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu