Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tusk sa pred súdom poriadne zapotil: Prejednávala sa letecká tragédia prezidenta

Donald Tusk
Donald Tusk (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Predsedu Európskej rady Donalda Tuska vypočúvala dnes poľská národná prokuratúra ako svedka v rámci obnoveného vyšetrovania havárie poľského prezidentského špeciálu z roku 2010. Bývalý poľský premiér, stojaci v súčasnosti na čele vrcholného orgánu EÚ, mal vysvetliť, prečo jeho vláda nezabezpečila riadnu identifikáciu pozostatkov obetí, ktoré boli v niektorých prípadoch pomiešané a pochované do nesprávnych hrobov.

Tusk sa dostavil na prokuratúru vo Varšave v ranných hodinách, pričom bol obklopený priaznivcami skandujúcimi jeho meno. Tuskov politický protivník, líder vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski ho predtým varoval, že "by sa mal báť", zatiaľ čo expremiérov právnik Roman Giertych vyjadril presvedčenie, že za jeho vypočúvaním sú "politické motivácie".

Poslankyňa Katarzyna Lubnauerová z poľskej opozičnej strany Moderna označila predvolanie Tuska za "politickú pomstu a pokus o jeho poníženie". Uvedené letecké nešťastie pri Smolensku na západe Ruska si vyžiadalo životy 96 ľudí vrátane vtedajšieho poľského prezidenta Lecha Kaczyňského. Lietadlo havarovalo pri pokuse o pristátie, pričom zahynuli všetci cestujúci a členovia posádky.

Jaroslaw Kaczyňski, ktorý je bratom zosnulého prezidenta, pripisuje Tuskovi spoluzodpovednosť za haváriu a vyčíta mu chybné vedenie pôvodného vyšetrovania, čo však expremiér odmieta. Predstavitelia PiS dúfajú, že obnovené vyšetrovanie prinesie poznatky podporujúce ich teóriu o nešpecifikovanom útoku na prezidentské lietadlo, ktorú predošlé vyšetrovanie vylúčilo.

Viac o téme: Donald TuskLech KaczyňskiNešťastie pri Smolensku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu