Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Čína ukázala na prehliadke jadrové zbrane: Mrazivé VIDEO cvičenia druhej najsilnejšej armády sveta

Čínska armáda v plnej paráde Zobraziť galériu (6)
Čínska armáda v plnej paráde (Zdroj: SITA/AP)

PEKING - Čínsky národ povstáva a potrebuje silnú armádu. Toto je posolstvo hlavy Čínskej ľudovej republiky Si Ťin-pchinga, ktoré odznelo na vojenskej prehliadke. Na nej ukázali Číňania takmer polovicu nových zbraní, ktoré v súčasnosti vyvíjajú.

Veľkú vojenskú prehliadku, ktorej sa zúčastnil prezident Si Ťin-pching, včera usporiadala Čína pri príležitosti 90. výročia založenia Čínskej ľudovej oslobodeneckej armády. Prehliadka, ktorú v priamom prenose vysielala čínska štátna televízia, mala ukázať vojenskú silu a vyspelosť krajiny.

Prehliadka sa konala na vojenskej základni Ču-ž'-che v oblasti vnútorné Mongolsko. Na televíznych záberoch bolo vidieť, ako prezident v uniforme prihovára k vojakom z otvoreného vojenského džípu.

Čína ukázala na prehliadke
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vyhlásil, že Čína "viac ako inokedy" potrebuje silnú armádu v čase, keď sa blíži k svojmu cieľu: "veľkému oživenie čínskeho národa". Si Ťin-pching vykonal inšpekciu vojakov, obrnených vozidiel i konvenčných a jadrových striel. Vo vzduchu pritom prelietavali formácie lietadiel.

Čína ukázala na prehliadke
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Prehliadky sa zúčastnilo 12 tisíc vojakov a 600 kusov bojovej techniky, vrátane viac ako stovky lietadiel. Podľa čínskej televízie bolo zhruba 40 percent typov zbraní predstavené prvýkrát.
Práve vojenské letectvo spustilo "technickú" časť prehliadky. Dve formácie tvorenej 17 a 24 bojovými vrtuľníkmi utvorili čísla 81. Číňania pri prehliadke okrem iného prvýkrát ukázali svoju najnovšiu medzikontinentálnu balistickú strelu Tung-feng 31AG (DF-31AG), ktorá má podľa údajov z televíznej reportáže dolet vyše 10 tisíc kilometrov.

Čína ukázala na prehliadke
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

V prejave po skončení prehliadky sa prezident Si Ťi-pching obrátil na jej účastníkov s dôraznou výzvou. "Vojaci a dôstojníci, musíte sa neochvejne riadiť princípmi a systémom absolútneho vedenia strany nad armádou, vždy počúvať a vykonávať príkazy strany a mieriť k akémukoľvek cieľu, ktorý vám ukáže," povedal. Vyjadril potom pevnú vieru v to, že čínske ozbrojené sily majú "odvahu aj schopnosť poraziť ktoréhokoľvek nepriateľa, ktorý by krajinu napadol".

Čína ukázala na prehliadke
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Čínske ozbrojené sily, v ktorých podľa odhadov slúži 2,3 milióna mužov a žien, sú najväčšie na svete a v poslednej dobe prechádzajú ambicióznom programom modernizácie. Zahŕňa investície do nových technológií a vybavenia, ako sú neviditeľné stíhačky či lietadlové lode.

Čína ukázala na prehliadke
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vojenské prehliadky sa v Číne konali v rokoch 1949 až 1959 každoročne 1. októbra, teda v deň vzniku Čínskej ľudovej republiky. Potom len pri príležitosti okrúhlych výročí, to znamená každých desať rokov. Úrady do poslednej chvíle tajili jej prípravy a štátne médiá oznámili jej konanie až v sobotu. Zahraničná tlač nemala povolenú prehliadku spravodajsky kryť na mieste; priame prenosy zabezpečovali čínska štátna televízia a rozhlas.

Čína ukázala na prehliadke
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vojenská prehliadka sa konala v čase, kedy stále pretrvávajú napäté vzťahy s diktátorskou Severnou Kóreou. Komunistický štát úspešne otestoval svoju prvú medzikontinentálnu balistickú strelu 4. júla, a to napriek medzinárodnému odsúdeniu a výzvam na dialóg. Po spomínaných dvoch severokórejských testoch USA v nedeľu demonštrovali Pchjongjangu svoju silu a vyslali na prelet nad Kórejským polostrovom dva bombardéry. Pripojili sa k japonským a juhokórejským stíhačkám a spolu s nimi uskutočnili desaťhodinovú misiu.

Viac o téme: Jadrové zbraneČínaSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu