Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Južná Kórea nalieha na KĽDR, aby pristúpila k rokovaniam: Pchjongjang hrozivo mlčí

Severná Kórea na žiadosti o rokovania neodpovedá.
Severná Kórea na žiadosti o rokovania neodpovedá. (Zdroj: rodong.rep.kp)

SOUL - Južná Kórea naliehala dnes na Severnú Kóreu, aby urýchlene odpovedala na ponuku na obnovenie bilaterálnych kórejských vojenských rokovaní zo začiatku tohto týždňa, uviedla agentúra DPA.

"Ministerstvo národnej bezpečnosti znova vyzvalo Sever, aby na našu ponuku odpovedal pozitívne, čo najskôr to bude možné," vyhlásil dnes rezort obrany v Soule po tom, ako Pchjongjang vôbec nezreagoval na návrh zo Soulu.

Ako napísala agentúra DPA, nie je jasné, prečo ostáva Severná Kórea doposiaľ ticho. Severokórejský oficiálny denník Rodong sinmun (Robotnícke noviny) pritom vo štvrtok kritizoval Soul za sankcie voči Pchjongjangu, o ponuke na rokovania sa však nezmienil.

Južná Kórea navrhuje, aby si zástupcovia armád oboch krajín spoločne sadli za okrúhly stôl a prebrali postup deeskalácie napätia pozdĺž prísne stráženého demilitarizovaného pásma medzi oboma Kóreami.

Posledné kolo rokovaní na úrovní oboch vlád sa uskutočnilo koncom roka 2015, neprinieslo však nijaký zásadný výsledok.

K zvyšovaniu napätia na Kórejskom polostrove prispeli od začiatku vlaňajška aktivity Pchjongjangu, ako sú opakované skúšky balistických striel či testy dvoch jadrových bômb.

Spojené štáty zakážu americkým občanom vstup do KĽDR

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa zakáže občanom Spojených štátov cestovať do Severnej Kórey. Informovali o tom dnes nemenovaní americkí predstavitelia.

Vláda vo Washingtone pristupuje k tomuto kroku po smrti amerického študenta Otta Warmbiera. Mladík upadol do kómy v severokórejskom väzení a následne po prevoze do vlasti zomrel.

Súd v Severnej Kórei vlani usvedčil Warmbiera z podvratnej činnosti v podobe pokusu o krádež propagandistického plagátu, za čo si mal odpykať trest 15 rokov odňatia slobody s nútenými prácami.

Americkí predstavitelia uviedli, že minister zahraničných vecí Rex Tillerson rozhodol o zavedení "geografického cestovného obmedzenia" pre oblasť Severnej Kórey. Použitie amerického pasu na vstup na územie Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) sa tak stane protizákonným.

Obmedzenie nadobudne účinnosť 30 dní od jeho zverejnenia vo Federálnom registri. Nie je však zatiaľ jasné, kedy sa tak stane. V dnešnom vydaní tohto vládneho periodika uvedené nariadenie ešte nefigurovalo.

Viac o téme: Kim Čong-unKĽDRJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu