Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Spoveď partnera dobodanej Češky (36) v Egypte: Všetko som videl! Horor pred jeho očami

Lenkin partner ukázal iba poranenú ruku. Zobraziť galériu (4)
Lenkin partner ukázal iba poranenú ruku. (Zdroj: ČT1, Twitter/Amrsalama)

HURGHADA/PRAHA - Piatkový útok mladíka v egyptskej Hurghade si vyžiadal život dvoch nemeckých turistiek. Medzi zranenými ženami sa ocitla aj Češka Lenka (36), ktorú zasiahol nožom do chrbta a nohy. V káhirskej nemocnici sa bude zotavovať ešte minimálne týždeň. Jej partner pre Českú televíziu uviedol, že spočiatku vôbec netušil, čo sa pred ním odohráva a myslel si, že útočník je iba masér, ktorý im chce niečo ponúknuť.

Ruská turistka sa na pláži v Egypte nebojácne postavila útočníkovi: Zachránilo jej to život

"Všetko som to videl, bohužiaľ. Najskôr som vôbec nevedel, čo robí. Myslel som si, že je to nejaký masér alebo že nám zase chcú niečo ponúkať. Zrazu som videl, že vykríkla a že má v ruke niečo a bodá ju. Tak som stál, on na mňa zakričal. Ju nechal, šiel proti mne," vysvetlil Lenkin partner, ktorý nechcel ukázať do kamery tvár, iba ruku, ktorú si zranil, keď vybehol za útočníkom. Ten stihol ešte napadnúť niekoľko ďalších dovolenkárov, v dvoch prípadoch s fatálnymi následkami.

Spoveď partnera dobodanej Češky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter/inpplus_eng)

"Všetci ľudia, čo tam boli okolo, sa snažili, ale predsa len to asi trvalo dlhšie, než prišiel doktor, čakali sme dlho alebo nám to pripadalo hrozne dlho," dodal Čech pre ČT1 s tým, že by chceli odísť čo najskôr domov, keby to šlo. "Všetci nám držia palce a chceli by tiež, aby sme už mohli byť doma," povedal partner obete, ktorý spolu so synom strávili noc na nedeľu v budove českej ambasády v Káhire. Teraz sa spolu s Lenkinou mamou, ktorá priletela na žiadosť zranenej Češky, odsťahovali do hotela, ktorý im hradí egyptská vláda, aby mohli byť bližšie k nemocnici.

"Dôvod, prečo tu bude musieť zostať tak dlho, aj keď sa v zásade cíti dobre, je obava z krvnej zrazeniny, pretože pri bodných ranách môže vzniknúť zrazenina. Pri cestovaní lietadlom by potom mohol vzniknúť nejaký problém," vysvetlila česká veľvyslankyňa Veronika Kuchyňová Šmigolová.

Spoveď partnera dobodanej Češky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter/amrsalama)

Útočník mal byť v kontakte s Daeš

Útočníka, ktorého totožnosť úrady zatiaľ nezverejnili, vypočúvajú v Káhire. V egyptských médiách sa objavuje pod odlišnými menami a jeho vek býva uvádzaný medzi 27 a 29 rokmi. Okrem Češky zranil dve Arménky a Rusku.

Agentúra DPA, podľa ktorej sú obete zo Saska a mali 65, respektíve 56 rokov, s odkazom na nemenované egyptské bezpečnostné zdroje napísala, že útočník bol prostredníctvom internetu v kontakte s organizáciou Islamský štát (Daeš). Práve na jej pokyn útok spáchal. Žiadna skupina sa ale doteraz k akcii neprihlásila.

Egyptské médiá sa zhodujú v tom, že útočník pochádzal z Kafr aš-Šajchu v severnom Egypte, študoval, nemal zápis v trestom registri a do Hurghady prišiel v piatok. Avšak stále nejednotne sa informuje o spôsobe, akým zaútočil. Podľa niektorých informácií preplával na pláž jedného z hotelov, podľa ďalších si kúpil na pláž vstupenku a po útoku na prvú skupinu žien sa presunul na pláž iného hotela, než bol zadržaný. Z miesta ho potom odvážali na vozíku pre batožinu.

Spoveď partnera dobodanej Češky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter/amrsalama)

Viac o téme: útok EgyptHurghada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu