Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dobodaná Češka prehrala svoj boj: Po útoku teroristu nakoniec zomrela

(Zdroj: Twitter/amrsalama)

PRAHA - Češka, ktorú zranil predminulý týždeň útočník na pláži v Egypte, v noci na dnes zomrela, oznámil na twitteri minister zdravotníctva Miloslav Ludvík. Ministerstvo zahraničia uviedlo, že do nemocnice v Káhire dnes mieri súdny lekár, ktorý vykoná ohliadku tela a rozhodne, či bude vykonaná pitva v Egypte. Následne začnú českí diplomati v mieste potrebné kroky na repatriáciu tela.

Stav pacientky sa prudko zhoršil v pondelok. Do káhirskej nemocnice preto odcestovali aj českí lekári. V stredu ministerstvo zdravotníctva informovalo, že žena je v stave klinickej smrti. Príbuzní Češky sa už v stredu vrátili do Českej republiky vojenským špeciálom, ktorý bol pripravený pre prípadnú prepravu zranenej ženy. Zdravotný stav pacientky to však nedovolil.

Slovenská diplomacia sa na egyptskú stranu obrátila s nótou, v ktorej požaduje urýchlené objasnenie okolností útoku. Odohral sa 14. júla na pláži v letovisku Hurgada. Mladý Egypťan tam zabil dve Nemky a niekoľko ďalších žien dobodal. 

Bezprostredne po útoku česká diplomacia s odkazom na egyptské úrady uviedla, že Češka utrpela zranenia na nohe a chrbte a jej stav nie je vážny. V pondelok ráno sa však stav pacientky prudko zhoršil. Z Česka bol preto vypravený vojenský špeciál prispôsobený na prepravu zranených a lekársky tím.

Späť do Českej republiky však špeciálom prileteli v stredu iba príbuzní ženy. Lekári konštatovali, že pacientka je v stave klinickej smrti a nie je schopná prevozu. Jej telo fungovalo len vďaka napojeniu na prístroje a mozog prakticky nebol zásobovaný krvou.

Denník Mladá fronta Dnes (MfD) v dnešnom vydaní citoval brata tridsaťšesťročnej ženy, ktorý uviedol, že útočník ju bodol do hrudníka a krku. Celkom utrpela asi šesť rán, z ktorých najvážnejšie bolo bodnutie do chrbta. Muž opísal, že liečba jeho sestry postupovala dobre a cez víkend sa zdalo, že sa čoskoro vráti domov.

V pondelok sa však u pacientky prejavilo multiorgánové zlyhanie. To podľa odborníkov nie je u vážne zranených osôb neobvyklé. Českí lekári na mieste sledovali priebeh vyšetrenia a potvrdili diagnózu egyptských špecialistov.

Ministerstva zahraničia oboch krajín odporúčajú turistom smerujúcim do tejto severoafrickej krajiny opatrnosť. Nemecký úrad varuje pred zvýšeným rizikom teroristických útokov a únosov. České ministerstvo radí turistom, aby pri pobyte mimo hotelových rezortov nevyužívali verejné pláže.

Viac o téme: EgyptČeská turistka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu