Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Česku chcú vyjednať výnimku: Dvadsaťtisícová petícia na vrátenie fajčenia do pohostinstiev

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA - Českí aktivisti vystupujúci voči protifajčiarskemu zákonu odovzdali dnes v Poslaneckej snemovni petíciu s 20.000 podpismi. Chcú tak vyjednať výnimku v predmetnom zákone a dosiahnuť, aby v pohostinstvách a baroch vznikli vyčlenené miestnosti pre fajčiarov. Informuje o tom webový spravodajský portál Novinky.cz.

Petíciu prevzala z rúk iniciátora akcie Jiřího Míku predsedníčka petičného výboru Zuzka Rujbrová. Podpisy boli zozbierané vlastnou snahou Míkovej iniciatívy alebo ich dostala poštou od dobrovoľníkov z rôznych kútov Česka.

"Ľudia nám to posielali hlavne vďaka našej facebookovej skupine Chceme výnimku, chceme v pohostinstvách fajčiť," uviedol Míka. Do skupiny sa počas prvého mesiaca jej existencie zapojilo vyše 25.000 členov.

Aktivisti sa stavajú za to, aby majitelia malých pohostinstiev, barov, pivární a herní v miestnostiach, kde sa hostia preukázateľne nestravujú, mohli vyčleniť miesto pre fajčiarov. Tí by potom nemuseli podniky opúšťať a odchádzať fajčiť von.

"Teraz už nejde len o cigaretu. Ide o právo robiť si, čo chceme na svojom majetku," uviedla majiteľka dvoch pohostinstiev Monika Hrubá, ktorú citujú Novinky.cz. "Minimálne s časťou tohto zákona nesúhlasím a myslím si, že to bola chyba, ale aj keby sme chceli, nemôžeme s tým nič v tejto chvíli urobiť," vyhlásil minister pre ľudské práva Jan Chvojka, ktorý s iniciátormi petície diskutoval v snemovni.

Viac o téme: PetíciaFajčenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu