Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Putinov favorit v amerických voľbách: Clintonová by oslabila armádu a zvýšila ceny energií

Vladimir Putin a Donald Trump
Vladimir Putin a Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Ruský prezident Vladimir Putin by bol radšej, keby vlaňajšie prezidentské voľby v USA vyhrala Hillary Clintonová. V rozhovore pre kresťansky orientovanú televíziu CBN to v stredu uviedol americký prezident Donald Trump.

"S Putinom si rozumiem "veľmi, veľmi dobre", povedal podľa agentúry AP Trump. Poznamenal však, že Putin by uprednostnil v Bielom dome Clintonovú, pretože by oslabila americkú armádu a zvýšila ceny energií - obe tieto veci by Putin privítal. "Od prvého dňa som chcel silnú armádu. On (Putin) to nechcel vidieť," dodal Trump.

Agentúra DPA poznamenala, že rozhovor s Trumpom sa uskutočnil po odhalení, že jeho syn sa pred vlaňajšími prezidentskými voľbami stretol s ruskou právničkou Nataľjou Veseľnickou. Tá mu mala údajne poskytnúť kompromitujúce informácie o prezidentskej kandidátke Demokratickej strany Hillary Clintonovej.

O uvedenom predvolebnom stretnutí informoval americký denník New York Times v čase, keď pokračuje vyšetrovanie údajných zásahov Ruska do vlaňajších prezidentských volieb v Spojených štátoch. Schôdzka s ruskou právničkou Nataliou Veseľnickou sa uskutočnila v júni 2016 v New Yorku a okrem Donalda Trumpa mladšieho sa na nej údajne zúčastnili jeho švagor Jared Kushner a šéf Trumpovej volebnej kampane Paul Manafort.

Wray sľúbil podporu vyšetrovaniu údajných kontaktov Rusov s tímom Trumpa

Potenciálny riaditeľ Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Christopher Wray, nominant prezidenta Donalda Trumpa, v stredu sľúbil, že ak ho Senát potvrdí vo funkcii, plne podporí prebiehajúce vyšetrovanie údajných kontaktov medzi Rusmi a Trumpovým tímom počas vlaňajšej predvolebnej kampane. Wray (50) vyhlásil, že zakročí proti každej snahe o blokovanie vyšetrovania, ktoré vedie bývalý šéf FBI Robert Mueller. Do funkcie osobitného vyšetrovateľa tohto prípadu ho vymenovalo ministerstvo spravodlivosti, uviedla agentúra DPA.

Trump nominoval Wraya na funkciu šéfa FBI 7. júna. Jamesa Comeyho, ktorý viedol vyšetrovanie možných ruských zásahov do prezidentských volieb a možnej spojitosti jeho volebného tímu s Rusmi, Trump nečakane odvolal z čela FBI 9. mája. Vyšetrovanie bolo zverené Muellerovi, Comeyho predchodcovi v FBI. "Som lojálny k ústave, zákonnosti a poslaniu FBI. A nikto ma počas tohto procesu nepožiadal o vernostnú prísahu," uviedol Wray pred členmi výboru Senátu pre súdnictvo k svedectvu Comeyho, že ho Trump požiadal, aby mu sľúbiť absolútnu lojalitu, čo však odmietol.

Viac o téme: RuskoUSADonald TrumpVladimir PutinHillary Clintonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu