Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Japonsko sužuje veľká voda: Záplavy si vyžiadali už 15 obetí

Silné dažde, ktoré so sebou priniesol tajfún Nanmadol spôsobil veľké materiálne a ľudské škody najmä na ostrove Kjúšú. Zobraziť galériu (3)
Silné dažde, ktoré so sebou priniesol tajfún Nanmadol spôsobil veľké materiálne a ľudské škody najmä na ostrove Kjúšú. (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

TOKIO - Počet obetí záplav na japonskom ostrove Kjúšú stúpol na 15, informovali v sobotu úrady. V odľahlých dedinách, kam sa už záchranári dokázali dostať, je pritom aj ďalších minimálne 14 nezvestných. Podľa agentúry na zvládanie požiarov a katastrof zatiaľ našli 12 mŕtvych v prefektúre Fukuoka a troch v susednej Óite.

Asi 12-tisíc vojakov, hasičov a ďalších záchranárov naďalej pátra po nezvestných, čistí cesty od trosiek a doručuje pitnú vodu a potraviny ľuďom evakuovaným v školách, informoval hovorca vlády Jošihide Suga. Podľa jeho slov sa už dostali do väčšiny predtým nedostupných dedín. Počas uplynulých dvoch dní zachránili asi tisíc ľudí, no ďalšie desiatky sú pravdepodobne stále odrezané od sveta.

Silné dažde, ktoré so
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

Záchranné práce pritom spomaľuje bahno a ďalšie záplavové vody. Naďalej pretrvávajú aj výstrahy pred silnými dažďami. Japonská meteorologická agentúra informovala, že prefektúry Fukuoka a Óita čelia nevídanému objemu dažďa. Japonská cisárska rodina sa pre mimoriadne udalosti na ostrove Kjúšú rozhodla odložiť sobotné formálne ohlásenie zásnub princeznej Mako.

Silné dažde, ktoré so
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

Viac o téme: ZáplavyJaponskoNanmadol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu