Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hamburg sa ponoril do anarchie: VIDEO Demonštranti odtrhnutí z reťaze, ohne v uliciach

Násilnosti v Hamburgu Zobraziť galériu (5)
Násilnosti v Hamburgu (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Probst)

HAMBURG - Výtržnosti počas demonštrácií proti summitu krajín G20 v nemeckom Hamburgu sa v noci na dnes zintenzívnili. Policajné zložky zasiahli po tom, čo demonštranti zapálili barikády a začali rozbíjať v meste výklady.

Peklo v Nemecku pokračuje! VIDEO Vojna v uliciach, násilnosti počas stretnutia najmocnejších

Zásahové jednotky podľa agentúry DPA vošli do priľahlých budov v oblasti ulíc Schulterblatt a Schanzenstraße a situáciu následne monitorovali aj zo striech. Nad oblasťou krúžili dva policajné vrtuľníky s reflektormi.

S použitím obrnených vozidiel polícia odstránila barikády, pričom došlo aj k použitiu vodných diel, slzotvorného plynu a policajných psov. Výtržníci sa následne rozpŕchli a podľa DPA sa pravdepodobne rozdelili na niekoľko skupiniek.

Polícia prostredníctvom Facebooku vyzvala občanov, aby sa od výtržníkov jasne dištancovali: "V týchto chvíľach postupujeme dôsledne voči páchateľom na Schulterblatte. Podporte našu prácu a bezodkladne ustúpte!"

Situáciu v Hamburgu bolo možné sledovať aj naživo:

Médiá aj bežných ľudí polícia vyzvala, aby si taktické postupy zásahových zložiek nefilmovali, pretože by tak mohli ohroziť ich bezpečnosť. Policajti zadržali približne 100 ľudí, niektorí z nich sa už nachádzajú vo vyšetrovacej väzbe.

Hamburg sa ponoril do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Axel Heimken/dpa via AP)

Pravá tvár dvojrýchlostnej Európy

Výtržnosti počas summitu krajín G20 v Hamburgu nasvedčujú, že Európa je naozaj dvojrýchlostná, pričom západná Európa má zjavne nižšiu rýchlosť než Poľsko, ktoré počas vrcholnej schôdzky predstaviteľov dvanástich krajín Trojmoria s americkým prezidentom Donaldom Trumpom vo štvrtok vo Varšave dokázalo zabezpečiť poriadok. Vyhlásil to v piatok poľský minister Mariusz Blaszczak.

Hamburg sa ponoril do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Fakticky tu máme dvojrýchlostnú Európu. Rýchlosť sme ukázali v Poľsku, ktoré je pohostinnou a bezpečnou krajinou. Prezidenta Spojených štátov sme tu privítali veľmi srdečne. Avšak to, čo sa deje v nemeckom Hamburgu - výtržnosti, násilnícke skupiny a horiace autá - to je tá Európa druhej rýchlosti," vyhlásil poľský minister pre rozhlasovú stanicu PR24.

Hamburg sa ponoril do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Axel Heimken/dpa via AP)

Podľa šéfa poľského rezortu vnútra sa jeho krajina ohľadne bezpečnosti líši od krajín západnej Európy. Dodal, že v Nemecku v poslednom čase dochádza k teroristickým útokom, Francúzsko zaviedlo po atentátoch výnimočný stav a v Bruseli si nemožno nevšimnúť vojenské hliadky s puškami.

Hamburg sa ponoril do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Axel Heimken/dpa via AP)

Dve stovky zranených policajtov

Na najmenej 213 stúpol počet príslušníkov nemeckej polície, ktorí utrpeli zranenia počas násilných protestov proti summitu skupiny G20, ktorý sa koná v meste Hamburg. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie nemeckej polície. Od začiatku policajných operácií zameraných proti násilným protestom, ktoré boli spustené 22. júna, zadržala polícia 203 ľudí.

Muža s laserom zadržali

Nemecká polícia v Hamburgu zatkla muža podozrivého z pokusu o vraždu po tom, ako laserom oslepoval pilotov helikoptéry hliadkujúcej počas summitu krajín G20. Dvadsaťsedemročný muž, ktorého meno nezverejnili, podľa polície vo štvrtok tak vážne oslepil dvoch členov posádky helikoptéry, zatiaľ čo boli vo vzduchu, že museli prestať pracovať. Podozrivého zadržali v sobotu v jeho byte v Hamburgu, kde našli aj laserové ukazovátko.

Merkelová odsúdila nepokoje

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes prisľúbila čo najrýchlejšiu pomoc a odškodnenie obetiam nepokojov, ktoré sprevádzali dvojdňový summit skupiny G20 v Hamburgu. Na záverečnej tlačovej konferencii povedala, že s ministrom financií Wolfgangom Schäublem a predstaviteľmi mesta Hamburg, ktoré je zároveň spolkovou krajinou, sa bude snažiť nájsť spôsob čo najmenej byrokratickej pomoci obetiam násilia pri odstraňovaní spôsobených škôd.

Merkelová vyjadrila zdesenie z násilností radikálnych ľavičiarov v hamburskej štvrti Schanzenviertel. "Ostro odsudzujem rozpútané násilie a bezuzdnú brutalitu, s ktorou sa polícia v týchto dňoch summitu G20 opakovane stretávala," citovala kancelárku agentúra DPA. Na výčitku o zlyhaní štátu Merkelová reagovala slovami, že policajná operácia bola starostlivo naplánovaná a summit sa mohol konať.

Obhajovala tiež výber Hamburgu ako miesta pre konanie vrcholnej schôdzky zástupcov popredných svetových ekonomík. Toto rozhodnutie padlo v koordinácii s bezpečnostnými zložkami a predstaviteľmi hanzového mesta. Už len z dôvodu nevyhnutných hotelových kapacít sa musel summit G20 konať vo veľkomeste.

Viac o téme: ProtestDemonštráciaHamburgG20
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu