Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Silné zemetrasenie na Filipínach: Poškodilo elektráreň a vyvolalo zosuvy pôdy, dvaja mŕtvi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

TACLOBAN - Štvrtkové silné zemetrasenie v strednej časti Filipín poškodilo elektráreň, vyvolalo zosuvy pôdy a odrezalo odľahlé dediny. Časť krajiny bola ešte aj v piatok bez elektriny. Armáda do oblastí, kde hlásia neprejazdné cesty, vyslala vojakov a inžinierov.

Zemetrasenie s magnitúdom 6,5 stupňa, ktoré malo epicentrum v provincii Leyte, si vyžiadalo minimálne dvoch mŕtvych, pričom hlásia tiež štyroch nezvestných. V meste Kananga sa následkom otrasov zrútila dvojposchodová budova, v ktorej troskách zahynul jeden človek a minimálne 20 ďalších sa zranilo. V meste Ormoc zahynula mladá žena v dome, na ktorý sa zosunula pôda. Viac ako sto ďalších ľudí sa zranilo. 

Z trosiek trojpodlažnej budovy v meste Kananga na ostrove Leyte, ležiacom približne 560 kilometrov od metropoly Manila, sa podarilo zachrániť sedem ľudí. Jeden muž zrútenie sa budovy neprežil. Zo siedmich zachránených je jedna osoba v kritickom stave, ostatní sú zranení ľahko. 

Geologická služba Spojených štátov amerických (USGS) uviedla, že epicentrum zemetrasenia s magnitúdom 6,5 stupňa sa nachádzalo v horskej oblasti neďaleko mestečka Masarayao v provincii Leyte v hĺbke 6,5 kilometra. Filipínski seizmológovia naopak konštatovali, že ho zachytili v hĺbke len dvoch kilometrov. Plytké zemetrasenia pritom väčšinou spôsobujú väčšie škody na zemskom povrchu. Do piatka seizmológovia zaznamenali viac ako 241 následných otrasov.

Viac o téme: Zemetrasenie Filipíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu