Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sigmar Gabriel kritizoval sankčnú politiku USA voči Moskve: Trpia tým aj Nemci

Vladimir Putin a Sigmar Gabriel
Vladimir Putin a Sigmar Gabriel (Zdroj: TASR/Sergei Karpukhin/Pool Photo via AP)

MOSKVA - Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel dnes ostro kritizoval sankčnú politiku Spojených štátov voči Rusku, ktorá sa podľa neho môže dotknúť aj nemeckých podnikov. Informovala o tom agentúra DPA.

Gabriel to povedal na návšteve Krasnodaru, kde v rámci Nemecko-ruského fóra rokoval s ruským kolegom Sergejom Lavrovom. Sankčný zákon voči Moskve, ovplyvňujúci tiež nemecké podniky, ktorý nedávno veľkou väčšinou odhlasoval americký Senát, je podľa Gabriela "absolútne neprijateľný". Sankcie ohrozujú aj nemecké firmy spolupracujúce s ruským Gazpromom na výstavbe plynovodu Nordstream-2.

V otázke sýrskeho konfliktu však Gabriel vidí naopak vo vzťahoch USA-Rusko zblíženie. Po rozhovore s Lavrovom hovoril o "zmene postoja na oboch stranách" a o naliehavosti politického riešenia tohto sporu. Gabriel sa dnes popoludní presunul z Krasnodaru do Moskvy, kde má na programe schôdzku s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. 

V ostatných štyroch mesiacoch vycestoval Gabriel do Ruska už tretíkrát. Upozornila agentúra DPA s tým, že tak často Gabriel od svojho nástupu do úradu necestoval ani za svojimi kľúčovými spojencami NATO do Paríža a Londýna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu