Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Celé sýrske dediny presídlime do východnej Európy! Šokujúco vyhlásila nemecká politička

Ilustračná foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračná foto (Zdroj: SITA/Cesare Abbate/ANSA via AP)

BRATISLAVA - Celé dediny utečencov na Slovensko, Česko či do Maďarska? S týmto kontroverzným vyhlásením prišla nemecká europoslankyňa. Okamžite prišla reakcia. Jej návrh sa stretol s búrlivými názormi. Následne politička z tónu ubrala, no búrku nevôle už nezastavila.

Do krajín vo východnej časti Európskej únie by mali byť utečenci posielaní po celých skupinách, nie ako jednotlivci. Spoločne realokovaní by tak mohli byť napríklad obyvatelia jednej sýrskej dediny, naznačila v rozhovore poskytnutom novinám Neue Osnabrücker Zeitung nemecká europoslankyňa za stranu Zelených Ska Kellerová. Slovensko je s postojom k utečencom podobné Česku, čiže presídľovanie podľa Kellerovej by sa dotklo zrejme aj jeho.

Uľahčilo by to integráciu

Podľa Kellerovej by realokácia celých skupín utečencov mohla uľahčiť ich integráciu v krajinách, kde takmer žiadni migranti nie sú. Politička, ktorá je spolupredsedníčka frakcie zelených strán v Európskom parlamente, takisto kritizovala Česko, Poľsko a Maďarsko za ich odmietanie kvót na utečencov.

Kellerová bojuje za lepší život utečencov
Zobraziť galériu (5)
Kellerová bojuje za lepší život utečencov  (Zdroj: Facebook, SITA)

Redaktorka regionálnych novín sa Kellerovej spýtala, či si naozaj myslí, že by Východoeurópania podporili jej návrh posielať do jednotlivých krajín celé utečenecké skupiny, napríklad celú sýrsku dedinu do Lotyšska. Po ostrých reakciách na jej vyjadrenie však poprela, že by navrhovala presídľovania celých dedín.

Prijímanie utečencov v rozpore s právom EÚ

"Ten nápad so sýrskou dedinou je predsa len jednou z možností, ktorá by sa dala využiť. Napríklad v prípade, keď utečenci nechcú ísť sami do niektorej krajiny, pretože v nej nie sú žiadni iní utečenci," uviedla Kellerová. "Ľudia chodia radi tam, kde už sú ich krajania, to robí integráciu a prijatie jednoduchším. Odmietanie Česka a ďalších štátov prijímať utečencov je v rozpore s právom EÚ. Preto predsa Európska komisia začala konanie proti týmto krajinám kvôli porušeniu zmluvy o EÚ," vyhlásila europoslankyňa.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Jej slová vyvolali ostré reakcie, okrem iných aj českých čitateľov. Politička dnes preto musela svoje vyjadrenia dodatočne vysvetľovať. "Nikdy nebolo predmetom debaty usídľovať celé dediny utečencov v nejakej členskej krajine EÚ proti jej vôli," citovali političku neskôr znova noviny Neue Osnabrücker Zeitung. Podľa Kellerovej ale je zmysluplné premýšľať o skupinovom prerozdeľovaní. "U členských krajín, v ktorých doteraz žije len málo utečencov, je pre žiadateľov o azyl jednoduchšie, keď tam nie sú pridelení jednotlivo, ale v skupinách," zopakovala Kellerová hlavnú myšlienku svojich námetov.

Podľa europoslaneckého webu političky zodpovedala Kellerová v predchádzajúcom rozhovore na otázku, v ktorom novinárka hovorila o "presídlenie sýrskej dediny do Lotyšska". "Ska nikdy nenavrhovala posielať celé dediny do východnej Európy," stojí vo vyhlásení. "Netvrdil, že realokácia celých dedín je náležité opatrenia, ako jednať s členskými štátmi, ako sú Česká republika, Poľsko a Maďarsko, ktoré bojkotujú realokačný program EÚ," píše sa v komuniké s tým, že správnym nástrojom je už začaté konanie proti týmto krajinám.

Ska Kellerová
Zobraziť galériu (5)
Ska Kellerová  (Zdroj: Facebook, SITA)

Európska komisia začala minulý týždeň konanie voči Česku, Poľsku a Maďarsku kvôli nenaplňovaniu programu prerozdeľovania migrantov, ktorí sú v Taliansku a Grécku.

Viac o téme: UtečenciSýriaSka Kellerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu