Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Spoveď Čecha, ktorý operoval nacistickú beštiu Heydricha: Keď to prežije, máš to spočítané

Zobraziť galériu (3)

BRATISLAVA - Prial si, aby zomrel, ale musel mu ako lekár pomáhať. Čech prehovoril o spomienkach, keď mu na stôl doniesli poraneného ríšskeho protektora a nacistického pohlavára Reinharda Heydricha. Toho po atentáte, za ktorým bol aj Slovák Jozef Gabčík, museli operovať.

"Práve sme v byte pod sálom popíjali na zdravie zemepána. Mali sme radosť, že ho práskol, keď tu sa objavil riaditeľ nemocnice, profesor Grus, Čech. Že mám ísť na sálu dávať narkózu Heydrichovi," začína rozprávanie Alois Hoňka, ktorý zomrel pred 15 rokmi, pre Český rozhlas.
 
Heydrich mal po atentáte jedny pľúca vyradené a v slezine črepinu po bombovom útoku. Keď prišiel na sál, Heydricha operovali dvaja Nemci Josef Hohlbaum a Walter Dick. "V slezine mal hranatý pliešok a filc z červených koňských chlpov. Bolo toho dosť. A v tom bola tá črepina. Črep prešiel bránicou a hrudnou stenou. To bola veľká komplikácia. Museli zašiť bránicu a potom do hrudnej dutiny strčiť rúru, zašiť to vodotesne a odsať vzduch, aby sa pľúca zase roztiahla," tvrdí Čech.

Spoveď Čecha, ktorý operoval
Zobraziť galériu (3)

Heydricha sa nakoniec nepodarilo zachrániť. O pár dní zomrel. " plsť obsahovala infekciu. Aj najlepší chirurg to nemohol všetko odstrániť. A hlavne vtedy neboli žiadne antibiotiká," myslí si Čech, ktorý bol v osudových momentoch na sále.

Keď to prežije, máš po chlebe

Zaujímavá situácia nastala, keď sa Alois vrátil na izbu. "Keď som prišiel na izbu, hovorili mi: Ty chlapče jeden, keď to prežije, tak to máš u nás spočítané."

Auto, na ktoré bol spáchaný atentát
Zobraziť galériu (3)
Auto, na ktoré bol spáchaný atentát  (Zdroj: Wikimedia Commons/Deutsches Bundesarchiv)

Atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha je považovaný za jednu z najvýznamnejších akcií česko-slovenského odboja. Zaútočili na neho parašutisti Ján Kubiš a Jozef Gabčík 27. mája 1942, Heydrich zraneniam podľahol 4. júna.

Parašutisti z výsadku Anthropoid sa vyše tri týždne skrývali, nakoniec ich v kostole svätého Cyrila a Metoda Nemci vypátrali na základe zrady jedného z nich, Karla Čurdu. Následný boj neprežil ani jeden z parašutistov. V kostole padli Gabčík, Kubiš, Josef Valčík, Adolf Opálka, Josef Bublík, Ján Hrubý a Jaroslav Švarc.

Po atentáte nastal v protektoráte teror a masové popravy, ktorých vrcholom bolo v júni 1942 vyhladenie Lidíc a Ležákov.

Viac o téme: Reinhard Heydrich
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu