Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Okolnosti požiaru v Londýne nedajú spať ani Mayovej: Poškodeným neposkytli dostatočnú pomoc

Theresa Mayová Zobraziť galériu (2)
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová v sobotu vyhlásila, že rodinám, ktoré v stredu zasiahol ničivý požiar v obytnom dome Grenfell Tower v Londýne nebola bezprostredne po nešťastí poskytnutá "dostatočná" podpora. S odvolaním sa na britskú tlačovú agentúru Press Association (PA) o tom informovala agentúra DPA.

Podľa londýnskej Metropolitnej polície je v súvislosti s požiarom 24-poschodovej budovy stále nezvestných 58 ľudí, pričom sa predpokladá, že sú mŕtvi. Britská premiérka povedala, že podpora pre rodiny, "ktoré potrebovali pomoc alebo základné informácie" bezprostredne po katastrofe "nebola dostatočná", tvrdí PA.

Mayová si chybu uznala po tom, čo rozhnevaní demonštranti v piatok i sobotu vyšli do ulíc Londýna, aby kritizovali premiérkinu reakciu na požiar a žiadali jej rezignáciu. Mayovej vyčítali najmä to, že s dotknutými ľuďmi nekomunikovala hneď po nešťastí. Na miesto nehody prišla premiérka až o deň neskôr (štvrtok), rozprávala sa však iba s príslušníkmi hasičských a záchranných jednotiek, nie však s  miestnymi obyvateľmi. V piatok po stretnutí s ľuďmi, ktorí tragédiu prežili, Mayová prisľúbila obetiam komplexný balík pomoci vo výške päť miliónov libier (5,72 milióna eur).

Hasiči prehľadávajú zhoretý interiér
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa úvah odborníkov vonkajšie izolačné panely na 24-poschodovej budove dopomohli k rýchlemu šíreniu plameňov z jedného poschodia na druhé. Britský denník Guardian napísal, že stavbári pri renovácii, ktorá bola ukončená v máji 2016, nainštalovali na budovu lacnejší typ izolačných panelov, menej odolný voči horeniu.

Viac o téme: PožiarLondýnTheresa MayováGrenfell Tower
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu