Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Za legendárnym politikom smúti celý svet: Kohlovi (†87) pripisujú aj koniec studenej vojny

Helmut Kohl
Helmut Kohl (Zdroj: Wolfgang Kumm/dpa via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin vyslovil sústrasť nad úmrtím bývalého nemeckého kancelára Helmuta Kohla, ktorý dnes zomrel vo veku 87 rokov. Vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke Kremľa Putin vyzdvihol Kohla za jeho "úlohu pri ukončení studenej vojny a zjednotení Nemecka".

"Úprimne som obdivoval jeho múdrosť, jeho schopnosť robiť vyvážené, ďalekosiahle rozhodnutia aj v tých najzložitejších situáciách," uvádza Putin v posolstve adresovanom nemeckej kancelárke Angele Merkelovej a nemeckému prezidentovi Frankovi-Walterovi Steinmeierovi.

Podľa ruského prezidenta sa na Kohla bude v Rusku spomínať ako na neochvejného obhajcu priateľských vzťahov medzi oboma krajinami. Kohl tiež prispel k vytvoreniu spoločnej európskej meny - eura. Putin bol agentom KGB v komunistickom východnom Nemecku v čase, keď sa Kohl usiloval o jeho zjednotenie so západným Nemeckom, pripomína agentúra AP.

Meno Helmuta Kohla je spojené s prelomovými udalosťami súčasných dejín Nemecka, poznamenal Putin, ktorý vyjadril najhlbšiu sústrasť a solidaritu rodine a priateľom zosnulého exkancelára, ako aj nemeckej vláde a nemeckému ľudu. "Mal som to šťastie, že som sa s ním mohol osobne rozprávať," dodal ruský prezident.

Jeho vízia zjednotila svet

Americký prezident Donald Trump vyslovil v piatok úprimnú sústrasť nemeckému ľudu v súvislosti s úmrtím bývalého kancelára Helmuta Kohla. V Trumpovom vyhlásení sa zároveň uvádza, že Kohl bol "priateľom a spojencom" Spojených štátov počas 16 zásadných rokov, ktoré stál na čele Nemecka. Agentúra DPA pripomína, že reakcia Bieleho domu na Kohlove úmrtie prišla o niečo neskôr ako kondolencie iných svetových štátnikov. Na správu o Kohlovom úmrtí už niekoľko hodín predtým reagovali okrem iných aj americkí exprezidenti Bill Clinton a George Bush starší.

Podľa Trumpa bol Kohl "nielen otcom znovuzjednotenia Nemecka, ale aj zástancom Európy a transatlantického partnerstva". Kohlova vízia a úsilie pomohli svetu a jeho dedičstvo pretrvá aj naďalej, uviedol Trump.

Kohl zomrel v piatok ráno doma v Ludwigshafene vo veku 87 rokov. V rokoch 1969-1976 krajinským premiérom v spolkovej krajine Porýnie-Falcko a v rokoch 1982-1998 nemeckým spolkovým kancelárom. V rokoch 1973-1998 bol na čele Kresťanskodemokratickej únie (CDU), ktorú v súčasnosti vedie kancelárka Angela Merkelová.

Viac o téme: Donald TrumpVladimir PutinHelmut Kohl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu