Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Streľba v USA na bejzbalovom štadióne: Najmenej piati zranení, medzi nimi aj popredný republikán

Na bejzbalovom ihrisku v meste Alexandria v americkom štáte Virgínia sa strielalo. Zobraziť galériu (10)
Na bejzbalovom ihrisku v meste Alexandria v americkom štáte Virgínia sa strielalo. (Zdroj: SITA/AP/Cliff Owen)

ALEXANDRIA - Ozbrojený muž postrelil dnes ráno na bejzbalovom ihrisku v meste Alexandria v americkom štáte Virgínia najmenej piatich ľudí vrátane popredného predstaviteľa republikánskej väčšiny v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu Stevena Scaliseho. S odvolaním sa na vyhlásenie kongresmana Moa Brooksa o tom informovala stanica CNN.

Samotného Scaliseho previezli do fakultnej nemocnice Georgea Washingtona. Momentálne je v stabilizovanom stave a jeho zranenia zrejme nie sú život ohrozujúce, informovala agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie kongresmana Moa Brooksa. Podľa zdrojov stanice CNN bol incident "úmyselným útokom".

Streľba v USA na
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon)

Streľba v USA na
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP/Cliff Owen)

O streľbe v meste informovala aj miestna polícia, pričom na sociálnej sieti Twitter uviedla, že pravdepodobného páchateľa už zadržala a "už nepredstavuje hrozbu". Brooks bol podľa svojich slov v čase incidentu na tribúne, odkiaľ sledoval rozcvičku bejzbalového tímu Kongresu.

Streľba v USA na
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon)

Scaliseho podľa neho postrelili do bedrovej oblasti a zranení boli aj dvaja príslušníci polície Kapitolu. O streľbe v meste informovala aj miestna polícia, pričom na sociálnej sieti Twitter uviedla, že pravdepodobného páchateľa už zadržala, informuje CNN. Brooks ďalej uviedol, že páchateľ vyzeral ako "biely muž", zazrel ho však asi len na "sekundu či dve". Strelec podľa neho použil "poloautomatickú zbraň".

James T. Hodgkinson, ktorého viaceré média označili za páchateľa dnešného útoku na bejzbalovom ihrisku v meste Alexandria v štáte Virgínia, mal ľavicové politické názory a vlani zrejme pôsobil ako dobrovoľník v predvolebnej kampani neúspešného kandidáta na prezidenta USA Bernieho Sandersa. Uviedol to podľa agentúry AP samotný Sanders. Strelec údajne pochádzal z amerického štátu Illinois, konkrétne z mesta Belleville a mal 66 rokov.

"Som znechutený z tohto opovrhnutiahodného činu," povedal po útoku Sanders. Čin hlboko odsúdil a dodal, že "násilie v akejkoľvek forme je v našej spoločnosti neakceptovateľné". Vermontský senátor zároveň vzdal hold polícii Kapitolu za jej rýchlu reakciu na streľbu. Dodal, že sa modlí za uzdravenie popredného predstaviteľa republikánov v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu Steva Scaliseho a ďalších, ktorí pri incidente utrpeli zranenia.

Streľba v USA na
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/The Washington Post via AP)

Dvaja z ľudí, ktorých dnes postrelil ozbrojenec na bejzbalovom ihrisku v meste Alexandria v americkom štáte Virgínia a ktorých ošetrujú vo fakultnej nemocnici Georgea Washingtona v hlavnom meste USA, sú v kritickom stave. Uviedla to hovorkyňa nemocnice Susan Griffithsová. Totožnosť týchto pacientov však v súlade so zákonom o ochrane osobných údajov nezverejnila.

"Bohužiaľ nepredpokladám, že by boli vo vnútri ešte nejakí živí ľudia," povedal novinárom Stuart Cundy z londýnskej polície, podľa ktorého budú v stále horiacim dome nájdení skôr ľudia, ktorých oheň zahubil. Počet nezvestných sa teraz nedá presne stanoviť, dodal Cundy.

Streľba v USA na
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP/Cliff Owen)

Muž, ktorý dnes ráno postrelil na bejzbalovom ihrisku v meste Alexandria v americkom štáte Virgínia viacero ľudí vrátane popredného predstaviteľa republikánov, podľahol zraneniam, ktoré utŕžil pri prestrelke s políciou. Uviedol to americký prezident Donald Trump, ktorý zároveň vyzdvihol prácu polície Kapitolu, informovala agentúra DPA.

Streľba v USA na
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP/Jacquelyn Martin)

Streľba v USA na
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP/Kevin S. Vineys)

Popredného predstaviteľa republikánov v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu Steva Scaliseho, ktorý pri incidente utrpel zranenia, popísal Trump ako "dobrého priateľa a vlastenca". "Amerika sa za teba modlí a modlí sa aj za všetky obete tejto hroznej streľby," povedal americký prezident.

Streľba v USA na
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP/Andrew Harnik)

Streľba v USA na
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP/Cliff Owen)

Kancelária predsedu Snemovne reprezentantov Kongresu USA Paula Ryana taktiež uviedla, že Scaliseho zranenia zrejme nie sú život ohrozujúce, a dodala, že postrelený bol aj jeden z príslušníkov jeho osobnej ochranky. Svedkyňa udalosti Katie Filousová, ktorá neďaleko ihriska venčila svojich dvoch psov, agentúre AP povedala, že streľba trvala pomerne dlho a z miesta sa ozvalo množstvo - pravdepodobne dokonca až viac ako 20 - výstrelov. 

Viac o téme: StreľbaAlexandriaSteven Scalise
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu