Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Trump vyslovil vážne obvinenie: Katar financuje terorizmus

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump obvinil dnes Katar z financovania terorizmu na "veľmi vysokej úrovni".

Trump v Bielom dome vyhlásil, že Katar, kde sa nachádza približne 10.000 amerických vojakov, "je historicky sponzorom terorizmu na veľmi vysokej úrovni". Toto sa musí skončiť, zdôraznil Trump na spoločnej tlačovej konferencii s rumunským prezidentom Klausom Iohannisom, ktorý pricestoval na návštevu USA.

Trump sa takto vyjadril krátko po tom, čo americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson vyzval Saudskú Arábiu, Egypt, Spojené arabské emiráty a Bahrajn, aby neodkladne zmiernili svoju blokádu Kataru.

Podľa Tillersona táto blokáda komplikuje vojenské operácie USA i ťaženie proti extrémistickej organizácii Daeš. Predtým však Washington tvrdil, že katarská kríza neovplyvní americké vojenské záujmy na Blízkom východe.

Trump po prvý raz potvrdil záväzok brániť členské štáty NATO

Americký prezident Donald Trump po prvý raz potvrdil, že Spojené štáty sa cítia viazané Článkom 5 Severoatlantickej zmluvy, podľa ktorého sa napadnutie ktorejkoľvek členskej krajiny NATO hodnotí ako napadnutie všetkých členov. Trump podľa agentúry AP v piatok na tlačovej konferencii vyhlásil, že "zaväzuje USA k Článku 5". Článok znamená záväzok vzájomnej vojenskej pomoci v prípadne napadnutia ktoréhokoľvek člena NATO.

Európske krajiny zostali minulý mesiac znepokojené po tom, ako Trump nespomenul túto klauzulu počas svojho prejavu v centrále NATO v Bruseli. Americký prezident vo svojom príhovore žiadal členské krajiny NATO, aby dodržali záväzok vynaložiť do roku 2024 dve percentá ich hrubého domáceho produktu na obranu a prípadnú vojenskú pomoc podmieňoval tým, že tento záväzok najprv začnú plniť.    Článok 5 bol uplatnený zatiaľ iba raz, po teroristických útokoch v USA 11. septembra 2001.        

Viac o téme: TerorizmusDonald TrumpKatar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu