Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Firma Ivanky Trump čelí megaškandálu: Otrocká práca za nízke mzdy

Ivanka Trump Zobraziť galériu (2)
Ivanka Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, File)

PEKING - Čínska firma, ktorá vyrába topánky pre značku Ivanka Trump a ďalšie značky, dnes rozhodne poprela tvrdenia, že svojich zamestnancov núti pracovať nadčas a vypláca im nízke mzdy. Tieto tvrdenia zverejnili traja aktivisti, z ktorých jeden bol čínskymi úradmi medzičasom zadržaný a dvaja sú nezvestní.

Agentúra AP tento týždeň informovala, že Chua Chaj-feng, aktivista združenia China Labor Watch (CLW) sídliaceho v USA, ktoré sa zaoberá ochranou práv pracujúcich v Číne, sa zamestnal v továrni skupiny Chua-ťien ležiacej v provincii Ťiang-si v strednej Číne, aby zistil, aké sú tam pracovné podmienky. Úrady ho zadržali a obvinili, že tam tajne nahrával rozhovory, uviedol podľa AP riaditeľ CLW Li Čchiang. Spolu s Chuom boli na podobnej misii aj jeho dvaja kolegovia, ktorí sú však nezvestní.

Trojica aktivistov prešetrovala pomery v dvoch továrňach - v meste Kan-čou v provincii Ťiang-si a v meste Tung-kuan pri Kantone. Zistili, že manažment oboch tovární núti zamestnancov robiť nadčasy a vypláca im mzdy nižšie, ako je zákonom stanovená minimálna mzda.

Internetový obchod značky Ivanka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, File)

Hovorkyňa príslušnej firmy - Huajian Group - v e-maili zaslanom agentúre AP napísala, že jej vedenie je šokované zverejnenými obvineniami, ktoré následne označila za nepravdivé a nezakladajúce sa na faktoch. Hovorkyňa tiež odmietla tvrdenia, že manažéri firmy slovne urážajú zamestnancov a používajú pri tom aj vulgárne slová. Poprela aj správy o protiprávnom zamestnávaní študentov. 

Súčasne upozornila, že aktivisti CLW boli prijatí do pracovného pomeru a boli preto povinní dodržiavať firemné pravidlá. Najmenej jedného z aktivistov prichytili pri zhotovovaní fotografií a videozáznamov, aby tak "získal firemné tajomstvo, čo je v rozpore s firemnými pravidlami". "Naša firma vyvodila voči nemu zodpovednosť," napísala hovorkyňa.

Ivanka Trumpová momentálne pôsobí v Bielom dome ako poradkyňa svojho otca, prezidenta USA Donalda Trumpa. Opakovane ubezpečuje, že každodenný chod svojich firiem zverila iným osobám. Jej firma svoje výrobky v Číne nevyrába priamo, ale časť produkcie si necháva vyrobiť podnikmi, ktoré tam šijú odevy, obuv alebo kabelky. Predstavitelia značky Ivanka Trump sa dnes ku kauze odmietli vyjadriť. Firma Marc Fisher, ktorá vyrába obuv pre Ivanku Trump i iné značky, deklarovala, že vznesené podozrenia prešetruje.

CLW už takmer dve desaťročia odhaľuje zlé pracovné podmienky u čínskych dodávateľov pre niektoré z najznámejších svetových spoločností. Doteraz však jej činnosť nikdy nebola podnetom na kontrolu zo strany čínskeho štátneho bezpečnostného aparátu. K zatknutiu a zmiznutiu aktivistov CLW došlo v čase, keď čínska vláda ako hrozbu pre stabilitu v krajine vníma aj rôzne organizácie s väzbami na zahraničie - takou je aj CLW, podotkla AP. 

Viac o téme: ČínaIvanka Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu