Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kontroverzná téma z Česka na pôde Európskeho parlamentu: Reč bola o Babišových médiách

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

BRUSEL - O riziku zneužívania médií v Českej republike dnes diskutovali poslanci Európskeho parlamentu (EP). Dôvodom bolo konanie bývalého vicepremiéra Andreja Babiša, ktorý ako vlastník viacerých českých médií ovplyvňoval ich obsah. Časť europoslancov vyjadrila obavu z vplyvu Babiša v českých médiách, ale mnohokrát zaznelo, že je to vnútropolitická téma, ktorá do pléna EP nepatrí.

"Ak je ohrozená sloboda médií, je ohrozená demokracia. To platí všade na svete, aj v Českej republike," vyhlásila česká europoslankyňa Michaela Šojdrová za Európsku ľudovú stranu (EĽS). Znepokojuje ju, že Babiš dával pokyny redaktorovi, ktorý pracoval v médiu v jeho vlastníctve.

Poslanec Pavel Telička zo skupiny Aliancia liberálov a demokratov za Európu (ALDE), ktorý bol do EP zvolený ako nominant Babišovho hnutia ANO, nepovažoval za opodstatnené, aby sa o stave českých médií hovorilo na pôde europarlamentu. "Namiesto zlyhania jedného českého politika v jednej veci - akokoľvek je dôležitá -, by sme sa radšej mali sústrediť na reformu EÚ," uviedol.

Podobne sa vyjadril aj Evžen Tošenovský zo skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), ktorý považuje zaoberať sa rizikom zneužívania médií v ČR za "obrovskú chybu". Celú záležitosť podľa neho majú vyhodnotiť českí voliči sami v jesenných parlamentných voľbách.

"Nie, v ČR nedochádza k žiadnemu systematickému zneužívaniu médií vládou, alebo inou štátnou mocou alebo mediálnou radou. Došlo ale k tomu, že jeden konkrétny politik a zároveň podpredseda vlády neodolal pokušeniu využiť svoje impérium na posilnenie vlastnej moci," vyhlásil český europoslanec Pavel Poc za Progresívnu alianciu socialistov a demokratov (S&D). Ďalší českí europoslanci naprieč politickým spektrom uviedli, že sloboda médií v ČR ohrozená nie je, hoci konanie Andreja Babiša označili za neprijateľné. 

Niekdajší český vicepremiér a minister Babiš na nahrávkach, ktoré prenikli na verejnosť, preukázateľne ovplyvňoval obsah médií, ktoré v minulosti vlastnil, kým ich previedol do zvereneckého fondu. Z nahrávok rozhovorov s vtedajším novinárom denníka MF Dnes Markom Přibilom vyplýva, že Babiš využíval médiá vo svojom vlastníctve proti politickým súperom a dával pokyny redaktorom.

Počas rozpravy sa k tejto téme vyjadrili aj slovenskí europoslanci. Monika Flašíková-Beňová vyjadrila názor, že kým niektoré médiá vlastnia politici, iné zas majú v područí ekonomické skupiny, ale vedie to k rovnakému zneužívaniu médií. Posúdenie situácie v ČR nechala na českých voličov.

"V čase internetu je sloboda médií v Európe prakticky neobmedzená," uviedol Richard Sulík, europoslanec za ECR. Prerokovávanie slobody médií v jednom členskom štáte na pôde EP označil za zásah do suverenity tohto štátu. Babišovo konanie ale odsúdil.

Za Európsku komisiu sa k mediálnej situácii v ČR vyjadrila eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová. Priznala, že sloboda médií je pre Úniu dôležitá, ale jej zabezpečenie je v prvom rade úlohou členských štátov a právomoci EK v tejto oblasti sú obmedzené.

Viac o téme: MédiáAndrej BabišEurópsky parlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu