Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Krvavé potýčky militantov v Líbyi: Skupiny nepoznajú zľutovanie, tisíc zranených

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/UNRWA via AP, File)

TRIPOLIS - Líbyjské zdravotnícke zdroje informovali dnes o celkove 78 mŕtvych a okolo 1000 zranených v dôsledku nových prudkých bojov, ktoré vypukli medzi súperiacimi ozbrojenými skupinami v hlavnom meste Tripolis. Píše o tom agentúra DPA.

Hovorca ministerstva zdravotníctva už predtým novinárom povedal, že väčšina zranených bola zasiahnutá v prestrelkách medzi príslušníkmi rôznych milícií bojujúcich o moc. Najnovšie násilie vypuklo v Tripolise v piatok skoro ráno, pričom sa doň zapojili aj milície spriaznené s ústrednou líbyjskou vládou, ktorej vytvorenie sprostredkovala OSN. Podľa armádnych zdrojov sú medzi mŕtvymi aj civilisti.

Aktivisti počas dňa hlásili, že z rôznych častí Tripolisu sa ozývali výbuchy a streľba. Na záberoch, ktoré sa objavili na internete, vidno kúdoly dymu a horiace vozidlá. V bojoch boli údajne použité aj ťažké zbrane. Od líbyjskej vlády národnej jednoty, ktorá vznikla vlani, sa očakávalo obnovenie pokoja v tejto severoafrickej krajine, zmietajúcej sa v násilnostiach od roku 2011, keď padol režim dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího.

 

Viac o téme: TripolisLýbya
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu